Ga naar de inhoud
Reorganisatie Blokker

Lagere omzet: Blokker ontslaat 440 medewerkers

Winkelketen Blokker gaat geen winkels sluiten, maar ontslaat wel 440 medewerkers door dalende omzetten. Dat is 6 procent van het totale aantal medewerkers. Ook streeft Blokker naar flexibilisering van de werktijden

Blokker gaat 25 miljoen euro investeren in vernieuwing van de winkels, in e-commerce, IT, logistiek en de uitrol van de nieuwe winkelformule in enkele tientallen winkels.

Blokker moet door dalende omzetten in de winkels wel de loonkosten omlaag brengen. Dat gaat het concern doen de personeelsbezetting van de winkels te verlagen, "meer aan te passen aan het winkelbezoek en het koopgedrag van de consument", aldus Blokker in een persbericht.

"Zo kunnen ook de loonkosten meer in lijn worden gebracht met de dalende omzetten in de winkels. Deze voorgenomen maatregel leidt tot een reductie van circa 440 van het aantal winkelmedewerkers in circa 250 eigen winkels"

ZIE OOK: Vorige week stelde een woordvoerder al: het bedrijf is gezond, Blokker gaat geen winkels sluiten

Het zit tegen
Hoewel voor 2015 door het CBS een lichte economische groei van 1,5% wordt voorspeld, is niet te verwachten dat de koopbereidheid van consumenten zal toenemen. Blokker heeft in februari de salarissen nog met 1,5% verhoogd, maar vindt nu dat loonkosten van de winkels geen gelijke tred houden met de omzetten in de winkels. Blokker trekt minder klanten naar de winkels, die minder besteden.

"Ondanks het feit dat er de afgelopen jaren bij Blokker is gestuurd op het optimaliseren van de loonkosten, zijn verdere maatregelen nodig om de kosten beter in lijn te brengen met de dalende omzet. Voor een groot deel van de filialen geldt dat de huidige bezetting op bepaalde functies verhoudingsgewijs te hoog is."

Blokker heeft een adviesaanvraag bij de ondernemingsraad ingediend over het voorgenomen besluit voor de reductie van circa 440 medewerkers. Blokker wil in overleg met de vakorganisaties een Sociaal Plan vaststellen.

Toch gedwongen ontslagen
Directeur Jack Peters heeft vertrouwen in de toekomst: "Wij gaan verder investeren in een vernieuwde formule. We hebben een helder perspectief, maar vinden het moeilijk dat we gedwongen afscheid moeten nemen van gewaardeerde collega’s”.

Blokker heeft in Nederland circa 7.200 medewerkers, 500 eigen winkels, 100 franchisewinkels en een webshop,