Geld en Werk

We eten weer massaal roomboter en dat drijft de prijs op

16 juni 2017 06:06 Aangepast: 16 juni 2017 08:59

Dol op boter en roombotercroissants? Dan hebben we slecht nieuws, want die worden misschien wel fors duurder. Dat komt omdat de boterprijs heel hard is gestegen. Lang moesten we niets van dit vette product hebben, maar nu is boter weer hip.

Verzadigd dierlijk vet was lange tijd het grote kwaad. Je werd er dik van en je aderen slibden ervan dicht. Boter en andere harde vetten gingen in de ban. We aten liever een boterham met jam dan eentje met een dikke laag boter, maar het tij is gekeerd.

Suiker is de nieuwe kwade pier

Dat constateert ook  hoogleraar voedingsleer Martijn Katan: "Cholesterol wordt minder als een gevaar gezien, omdat je daar tegenwoordig pilletjes voor hebt. Het probleem van overgewicht is wel groter geworden, maar daarbij zijn suiker en koolhydraten nu als nieuwe kwade pier in het vizier gekomen."

En dat heeft gevolgen voor de prijs. De boterprijs is sinds dit jaar heel hard opgelopen. 100 kilogram boter kostte in januari dit jaar nog 436 euro, nu betaal je 560 euro, dat is een stijging van 20 procent. Suiker is juist veel minder in trek, waardoor de prijs daalt. Op de markt in Londen zakte suiker naar het laagste punt in 15 maanden. 

Thumbnail

Maar het is niet alleen de vraag die de boterprijs opdrijft. Het komt ook door de lage melkprijzen. "Vorig jaar was de melkprijs relatief laag. Daardoor is de internationale productie sterk teruggelopen en dat merken we nu bij het maken van boter," zegt Marijn Dekkers, sectorspecialist melkveehouderij van Rabobank.

Boter-hype bedacht door zuivelindustrie

Katan benadrukt dat die hype rond boter niet betekent dat verzadigde vetten ineens wel gezond zijn. "Bij de zuivelindustrie werken allemaal slimme mensen die als taak hebben om het imago van zuivel en boter te verbeteren. Zij hebben nu vrij spel, want de margarinefabrikanten bieden geen weerwerk meer, margarine levert te weinig op. Unilever heeft Becel zelfs in de etalage gezet. Maar ook bij boter zal op den duur het tij weer keren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore