Ga naar de inhoud
Geld en Werk

UWV gaat achterstand voorlopig nog niet inhalen

Beeld © iStock

Het gaat nog jaren duren voordat de UWV zijn achterstand heeft ingelopen en alle arbeidsongeschikten opnieuw heeft gekeurd, zegt minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer.

Eigenlijk zou iedereen die tijdelijk arbeidsongeschikt is na een tijdje herkeurd moeten worden om te zien of hij of zij is hersteld en dus weer aan het werk kan. Toch blijkt de praktijk anders: door achterstanden bij de herkeuringen zien tienduizenden mensen helemaal geen arts. De Kamer dringt er al langer op aan hier iets aan te doen

Het regelmatig herkeuren van arbeidsongeschikten kan miljoenen euro's opleveren. Alleen al de 6500 herkeuringen die in 2013 zijn gedaan, hebben geleid tot een besparing van 270 miljoen euro, bleek eerder. In april had UWV nog een achterstand van zo'n 45.500 mensen die gekeurd moeten worden omdat ze een uitkering krijgen.

Asscher geeft toe dat het een hardnekkig probleem is, ook omdat het aantal aanvragen voor herkeuringen al jaren oploopt. Dit jaar gaan er tientallen extra keuringsartsen aan de slag bij het UWV. Maar de achterstanden zijn daarmee niet meteen opgelost, schrijft Asscher. Hij verwacht daarom dat er daarom in de eerste helft van 2016 nog zo'n 20.000 verzoeken op het bureau blijven liggen. 

Groot tekort aan artsen

Door de achterstand, moeten ook nieuwe regels aangepast worden. Eerder was de bedoeling dat mensen met een WIA-uitkering na vijf jaar opnieuw gekeurd zouden worden als dat niet eerder was gebeurd of als ze geen begeleiding krijgen van het UWV. Destijds werd verwacht dat dit over een kleine groep mensen zou gaan, maar dat viel een beetje tegen. In 2016 zouden er 7.800 herbeoordelingen moeten plaatsvinden en daar zijn komende jaren niet genoeg artsen voor beschikbaar. 

Volgens de minister is er dit jaar een tekort van 40 fulltime werkende artsen. Dat is 5 procent van het totale aantal dat in 2016 nodig is bij het UWV om iedereen te keuren. Ook volgend jaar blijft dit probleem bestaan. Pas in 2018 kan de organisatie pas op volle kracht draaien. 

Wie vanaf volgend jaar arbeidsongeschikt wordt, krijgt veel meer contact met de uitkeringsinstantie. Het UWV werkt op dit moment aan een andere methode, waardoor er minimaal twee keer per jaar een afspraak gemaakt wordt. Daardoor kunnen mensen met een uitkering beter worden ondersteund, zegt de minister.

Er zitten nogal wat lekken in het plan

Allemaal leuk en aardig, maar er zitten nogal wat lekken in de plannen van Asscher, vindt de vereniging van verzekeringsartsen bij UWV. In een brief laat de organisatie weten dat de artsen alleen maar mensen mogen keuren die tijdelijk volledig arbeidsongeschikt zijn op medische gronden. Dat gebeurt bijvoorbeeld als ze tijdelijk opgenomen zijn in het ziekenhuis.

Wie deels ongeschikt is, bijvoorbeeld omdat iemand twee dagen per week revalidatie krijgt of een psychiatrische behandeling ondergaat, mag niet gekeurd worden. Als zij zich daarna weer beter voelen, worden ze niet gekeurd door een arts, maar door een niet-medisch geschoolde medewerker van het UWV. "Ook bestaat het risico dat belastbaarheid van mensen met psychische problemen, maar ook bijvoorbeeld autisme, niet juist worden ingeschat en begeleid", staat in de brief.

Daarnaast is de vereniging fel tegen de inzet van basisartsen. In tegenstelling tot verzekeringsdoktoren, krijgen zij een opleiding van een paar weken. De opleiding die UWV-artsen hebben gevolgd, duurt vier jaar,