Geld en Werk

'Dit opent de weg naar ruimtetoerisme'

22 december 2015 12:31 Aangepast: 04 augustus 2017 01:25
Lancering van SpaceX-raket eerder dit jaar. Beeld © AFP

Een doorbraak: het is SpaceX gelukt om een herbruikbare raket te laten opstijgen en te landen. "Hier waren we al jaren naar op zoek", zegt ruimtevaartdeskundige Hans van der Lande. "Zo kunnen we mensen als toerist naar de ruimte brengen."

1. Huh, het was toch al eerder gelukt om een raket naar de ruimte te sturen en te laten landen?
Dat klopt. De concurrent van SpaceX, Blue Origin, slaagde er op 24 november in een raket tot 100 kilometer hoogte af te vuren en veilig te laten landen. Toch is de lancering en de landing van de Falcon 9 van SpaceX een grotere stap. Deze raket kwam tot een hoogte van 370 kilometer en kan daardoor satellieten in een baan om de aarde brengen, in tegenstelling tot de raket van Blue Origin. "Dit opent een weg voor een lijndienst naar de ruimte", zegt Van der Lande.

2. Wat betekent dit voor de ruimtevaart? 
Het maakt commerciële ruimtevaart mogelijk. Voorheen ging altijd in elk geval een deel van gelanceerde raketten verloren. Door de hele raket her te gebruiken, wordt het gebruik ervan veel goedkoper en duurzamer, zegt Van der Landen. "Hier waren we al jaren naar op zoek. Zo kunnen we mensen als toeristen naar de ruimte brengen. Dit opent de weg voor een pendeldienst naar de maan. Of mensen kunnen een kaartje kopen voor een capsule, om rondjes om de aarde te draaien." Vorige maand kreeg SpaceX toestemming van de NASA om bemande vluchten uit te voeren naar het ruimtestation ISS.

Ruimtetoerisme is niet de enige manier waarop SpaceX geld zou kunnen verdienen. Nu al brengt SpaceX satellieten in een baan om de aarde. Met een herbruikbare Falcon 9 kan dat nog veel goedkoper worden. "SpaceX verdient nu nog geen geld", benadrukt Van der Lande. "Maar dat zal niet lang meer duren. Bij de traditionele ruimtevaart zitten oude grijze mensen, bij SpaceX jonge honden. Toen we naar de maan vlogen, waren het ook allemaal jongelui."

3. Wat is er zo bijzonder aan de Falcon 9?
"SpaceX heeft een ander type raket ontwikkeld", zegt Van der Lande. Conventionele ruimteraketten verbranden deels in de dampkring of slaan domweg te pletter op aarde als ze zijn uitgebrand. Daarmee gaan miljoenen euro's verloren. Een herbruikbare raket lijkt een eenvoudige oplossing, maar een raket laten landen is geen eenvoudige opgave. In april dit jaar mislukte een landing, die eindigde in een explosie:

Nu is het dus gelukt om de raket in balans te houden tijdens de landing. "Dat was moeilijk", zegt Van der Lande. "Een raket bestaat verschillende onderdelen. De onderste trap is nu geland, maar kan wel iets beschadigd zijn."

4. Wat is de volgende stap? 
Nu moet SpaceX zien een raket te lanceren, laten landen en opnieuw te lanceren, zegt Van der Lande. Dat gaat met de gelandde Falcon 9 niet gebeuren. Topman Elon Musk, ook bekend van autobedrijf Tesla, zei na de landing op een persconferentie: "Ik denk dat we deze op de grond houden, omdat hij uniek is: de eerste die we terug hebben gebracht."

Meer op rtlnieuws.nl:
Historische vlucht: raket SpaceX succesvol heen en weer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore