Geld en Werk

Gouverneur Bovens draait nachtdiensten mee: 'Ik neem er mijn pet voor af'

17 juli 2016 05:45 Aangepast: 18 juli 2016 11:56
Gouverneur Theo Bovens als krantenbezorger. Beeld © Provincie Limburg

Terwijl de meesten lekker onder de wol kruipen, begint de dag voor een aparte groep werkenden: nachtdiensters. Gouverneur Theo Bovens van Limburg wilde weten hoe dat nou is – werken in het holst van de nacht. Afgelopen week draaide hij in heel Limburg nachtdiensten mee. De nachtredacteur van RTL Nieuws belde hem op.

Thumbnail

Met de nachtverpleegkundigen van verzorgingshuis Sterrebosch in Thorn.

Hoi Theo, de nachtdienst van RTL Nieuws hier. Het is inmiddels bijna drie uur. Wat ben je aan het doen?

"Ik heb net meegewerkt in de papierfabriek. Het is onvoorstelbaar in hoeveel verschillende sectoren mensen 's nachts actief zijn. Iedereen denkt al snel aan de hulpdiensten, maar de industrie net zo goed. Er worden hier tonnen papier gemaakt in de nacht, moet je je eens voorstellen wat er zou gebeuren als er niet gewerkt zou worden."

Thumbnail

Onderhoud aan de treinen bij NedTrain.

Heb je weleens nachten gewerkt?

"Nooit eerder op deze manier. In mijn vak zit je wel eens tot een uur of twee stukken te lezen, maar echte diensten zoals ik deze week doe ken ik niet. Maar veel mensen doen dat wel, zestien procent van de werkenden werkt met regelmaat in de nacht. In Limburg zijn dat elke nacht zo'n 15.000 mensen. Elk jaar doe ik in de zomer een soort stage. Dit jaar wilde ik eens kennis maken met de mensen van de nachtdienst."

Thumbnail

Administratie doen met de nachtportier van Parkhotel Valkenburg.

Wat stond er allemaal op het programma?

"Nou, wat niet? Het was een enorm drukke week. Ik heb eerst meegelopen met de hulpdiensten, de alarmcentrale, politie, brandweer, huisartsenpost en ambulance. Bij het Limburgs Dagblad werkte ik in de tweede nacht mee van eindredactie naar drukker naar bezorger, de hele keten. Nacht drie werkte ik in de transport: bij ProRail, NedTrain en de luchthaven van Maastricht. Nacht vier stond in het teken van zorg: de nachtopvang en een verzorgingshuis. Vannacht zit ik bij de papierfabriek en een bakkerij. Morgennacht sluit ik de serie van zes nachten af met werk in horeca en toerisme. Eerst achter de bar, daarna naar het casino en het ontbijt voorbereiden in een hotel."

Thumbnail

De controlekamer van papierfabriek Sappi in Maastricht.

Dat klinkt aardig druk. Hoe bevalt het?

"We leven nog! Ik vind het echt een indrukwekkend gebeuren. Ik heb echt veel waardering voor wat mensen doen. Het valt me ook op hoeveel verschillende soorten nachtwerkers er zijn. Van mensen die altijd in de nacht werken tot mensen met onregelmatige roosters in ploegendiensten. Of mensen met een wacht- of slaapdienst. Bijna iedereen die ik spreek zegt: het moet je liggen. Als je het eerste jaar kan volhouden, dan blijf je het volhouden. Maar lang niet iedereen is ervoor geschikt."

Thumbnail

Een ontbijtje voor de hotelgasten van Parkhotel Valkenburg.

Wat maakte indruk op je?

"Sommige bezoeken waren meer een excursie, zoals de wachtdiensten. Dat lijkt me ook veel lastiger om vol te houden, urenlang achter een scherm. Ik zou het niet volhouden, neem daar echt mijn pet voor af. Maar het meelopen met de verpleging bijvoorbeeld vond ik indrukwekkend. Hoe sereen en rustig het is in zo'n groot huis met meer dan 100 bewoners. Dat komt er wel in. De nacht met de politie was echt spannend, omdat we ook echt werden ingezet."

Thumbnail

Broodjes uit de over bij Bakkerij Van Weert in Maastricht.

De nacht heeft altijd een bijzondere sfeer, vind ik. De redactie bij RTL Nieuws is dan bijna leeg, de helft staat in het donker. Hoe ervoer je die sfeer zelf?

"Die sfeer die voelde ik wel, mensen beschreven dat ook. Bijna iedereen had een bijzonder gevoel van verantwoordelijkheid. 'Ik sta er vaak alleen voor, maar kan dan ook zelf beslissen' hoorde ik vaak. De hectiek is minder, maar het is niet minder hard werken in de nacht. Mensen werken echt geconcentreerd, misschien omdat er minder prikkels zijn. Zomer of winter maakt daarbij trouwens wel een verschil. Het lijkt me erg zwaar als je helemaal geen zon ziet."

Thumbnail

Nachtsfeertje bij RTL Nieuws.

Nu naar de bakker en daarna gewoon naar bed?

"Dat lukt inmiddels wel, maar de eerste nacht was dat lastiger. Toen ging ik pas om 11 uur slapen, dan slaap je 3 of 4 uur. Nu gaat het prima qua slaap. Maar door in de nacht te werken mis je wel van alles. Ik mis nu al weer heel wat van het politieke leven in de provincie, bij de uitspraak tegen Van Rey – hier in Limburg natuurlijk groot nieuws – lag ik in bed. Maar goed, het is maar voor een week. Maar als je alleen maar nachten werkt, is dat wel pittig. Het is toch een aanslag op je sociale leven."