Geld en Werk

Zalm voelt zich niet schuldig over verlies op ABN Amro

29 november 2015 14:16 Aangepast: 29 november 2015 15:19
Zalm bij de beursgang van ABN Amro. Beeld © ANP

ABN Amro-topman Topman Gerrit Zalm voelt zich niet schuldig als de Staat geld verliest bij een volledige beursgang van de bank. Dat zei de oud-minister in het tv-programma Buitenhof.

Het aandeel ABN Amro is in de eerste week gestegen met 11 procent. In de ABN Amro verlies-o-meter van RTL Z is te zien dat de bank op dit moment op 3,6 miljard euro verlies staat, omgerekend 475 euro per huishouden. Stijgt de koers zo'n 25 procent verder, dan zijn 'we' uit de kosten.

Volgens Zalm is de term restschuld niet juist om in dit verband te gebruiken, zegt hij bij Buitenhof. "De aandelen zijn het eigendom van de minister. Zijn de stukken verkocht, dan is het klaar. Punt", zegt hij. Hij voelt zich niet verantwoordelijk voor een eventuele schuld die overblijft. 

Stabiel en degelijk
ABN Amro is nu een stabiele en degelijke bank, aldus Zalm. "Grotere risico's betekenen ook grotere kans op verliezen", zegt de topman. "ABN AMRO is een stabiele bank die zijn aandeelhouders een aantrekkelijk rendement biedt. Aandeelhouders die meer willen, moeten naar een andere bank." 

De bank zet in op een rendement tussen 10 en 13 procent, 'een behoorlijke prestatie', aldus Zalm. "Dit model, van degelijk en voorzichtig bankieren, met een efficiënte bank die goed voor zijn klanten zorgt, is een aantrekkelijk aandeel. Ik heb daar alle vertrouwen in."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore