Beursgang ABN Amro

Dijsselbloem: 'Prijs aandeel ABN Amro was zorgvuldige overweging'

24 november 2015 17:11

De overheid heeft 'zeer zorgvuldig' nagedacht over de prijsopbouw van het aandeel ABN Amro, vertelt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in het wekelijkse gesprek op RTL Z. De bank keerde vorige week weer terug op de beurs nadat de Staat 20 procent van de bank verkocht. Aandeelhouders betaalden 17,75 euro per aandeel.

"Het is belangrijk dat beleggers die in het aandeel zijn gestapt, zich niet bekocht voelen", legt hij uit. Ook zou een flinke koersval het vertrouwen in de bank kunnen aantasten.

Dijsselbloem kijkt tevreden terug op de beursgang. "We willen graag dat het aandeel zich gematigd ontwikkelt en het liefst in de positieve richting. Dat is precies wat er is gebeurd."

'Kritiek hadden we verwacht'
De dag na de beursgang, was er kritiek dat de overheid de prijs per aandeel te laag had ingeschat. "Dat was precies zoals verwacht. Als de koers was gedaald, was er gezegd dat kleine beleggers het schip in waren gegaan. Dat de overheid het slecht heeft gemanaged. Als de aandelen te hard zouden stijgen, zou men zeggen dat ze te goedkoop waren weggegeven."

De overheid heeft op dit moment nog 80 procent van de aandelen in handen. Die worden de komende jaren ook verkocht. Dijsselbloem wil nog niets kwijt over de koers die zijn ministerie gaat varen bij de tweede tranche.

Tweede tranche
"Zoals u weet brengen we komende zes maanden geen nieuwe aandelen op de markt. Dat hebben we beloofd bij de verkoop van de eerste 20 procent. Tegen die tijd kijken we verder. Wat we precies beslissen, zal zeer afhankelijk zijn van de marktomstandigheden. Dan zullen we de omvang bepalen", concludeert hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore