Geld en Werk

Deze man werd afgezeken bij Dragon's Den en is nu multimiljonair

19 juli 2016 14:22 Aangepast: 19 juli 2016 15:27

Het is één van die succesverhalen die je na vernietigende feedback op de been houdt: alsnog stinkend rijk worden met je oorspronkelijke idee.

Zo verging het ook Shaun Pulfrey, de bedenker van de Tangle Teezer: een borstel die gemakkelijker klitten uit je haar haalt. Toen de Britse ondernemer zijn haarborstel vol goede moed aan de wereld presenteerde in het televisieprogramma Dragon’s Den werd hij afgefakkeld als een klein kind.

Zijn pitch viel niet bepaald in de smaak: één van de beoogde investeerders kreeg de behoefte 'om zijn haren eruit te trekken' en dat was niet alles: volgens de juryleden was zijn aanwezigheid 'een verspilling van tijd'.

Negen jaar later...

Maar nu, negen jaar later, ziet de wereld er heel anders uit voor Shaun.  Zijn haarborstel wordt verkocht in zestig landen. Beroemdheden als ontwerpster Victoria Beckham en zangeres Nicole Scherzinger zweren erbij en ook ontving Pulfrey meerdere onderscheidingen. 

Inmiddels staat hij op het punt om zijn bedrijf te verkopen voor 200 miljoen pond, een slordige 238 miljoen euro. Saillant detail: dat is meer dan het vermogen van Deborah Meaden, één van de Dragons die Shaun destijds de grond in boorde. Zij hadden allemaal in ruil voor een investering van 80.000 pond een aandeel van 15 procent kunnen krijgen.

'Geen kans voor volledig verhaal'

"Ik was niet teleurgesteld dat ik het geld niet kreeg", blikt Shaun terug in een interview met Metro. "Dat geld kon ik ook krijgen van een bank. Maar ik wilde dat één van de Dragons het op de internationale consumentenmarkt bracht en ik had niet het gevoel dat ik de kans kreeg om mijn volledige verhaal te vertellen."

En dus gebruikte Shaun zijn eigen geld om jarenlang prototypes te bouwen. Uiteindelijk lag het product in 2008 in de winkel. Een jaar later begon hij geld te verdienen en ontving hij investeringen van onder meer Exponent, Inflexion and Bridgepoint. Nu helpt het Amerikaanse bedrijf Baird hem met het vinden van een koper. Als enige aandeelhouder hoeft hij het overnamebedrag in ieder geval met niemand te delen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore