Ga naar de inhoud
Dieselschandaal Volkswagen

Volkswagen: voorziening dieselgate 16,2 miljard euro

Het gaat om auto’s met een drie liter V6-dieselmotor die tussen 2009 en 2015 zijn verkocht Beeld © ANP

Volkswagen verwacht vele miljarden meer kwijt te zijn aan de nasleep van het schandaal met de sjoemelsoftware dan een paar maanden geleden. De stroppenpot is nu gevuld met 16,2 miljard euro.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers over het jaar 2015 die het bedrijf vandaag bekend maakte.

Tot voor kort ging Volkswagen ervan uit dat het 'slechts' 6,7 miljard euro kwijt zou zijn aan het schandaal en de gevolgen daarvan, maar eigenlijk wist iedereen dat dat bedrag nooit voldoende kon zijn. Volkswagen bracht ook naar buiten dat, als de voorzieningen voor het schandaal niet worden meegerekend, 2015 eigenlijk een bijzonder goed jaar was.

Verlies van 1,4 miljard, toch dividend
De operationele winst zou, zonder eenmalige posten, uitkomen op 12,8 miljard euro. Dat is zelfs iets meer dan in het topjaar 2014. Uiteindelijk boekte Volkswagen in 2015 een recordverlies van 1,4 miljard euro.

Er lijkt Volkswagen een hoop aan gelegen te zijn om, ondanks alle ellende, aandeelhouders toch blij te maken. Ondanks dat het bedrijf dus een historisch verlies boekte stelt het toch een dividenduitkering per aandeel voor van 11 tot 17 cent.

Deal met justitie
Het nieuws komt naar buiten op de dag nadat duidelijk werd dat Volkswagen een deal heeft gesloten met de Amerikaanse justitie en andere klagende partijen. Volkswagen roept in Amerika honderdduizenden auto's terug om die te repareren.

Amerikaanse consumenten kunnen er ook voor kiezen om hun auto terug te verkopen aan de fabrikant. Daarmee is de kous nog niet af voor Volkswagen. Want ook de Amerikaanse milieudienst EPA heeft nog een miljardenclaim liggen, ter compensatie van de milieuschade die de vervuilende wagens hebben veroorzaakt. Daarnaast lopen er ook nog talloze rechtszaken van beleggers, burgers en verkopers tegen de fabrikant.

Nog meer ellende
Volkswagen werd vandaag ook weer met een anders schandaal in verband gebracht. Duitse media meldden vanochtend dat verschillende Duitse autofabrikanten, inclusief Volkswagen, honderdduizenden auto's moeten terugroepen in verband met andere software die de uitstoot manipuleert.