Geld en Werk

EU-voorzitterschap kost 62,8 miljoen: hier gaat het aan op

14 maart 2016 16:57 Aangepast: 01 augustus 2017 03:00
Beeld © ANP - Premier Rutte met EU-president Juncker.

Het voorzitterschap van de Europese Unie kost ons land 62,8 miljoen euro. Maar waar gaat dat precies naar toe? RTL Z kreeg een overzicht waar dat geld aan wordt uitgegeven.

Voor voorlichting denkt het ministerie van Buitenlandse Zaken ruim 3 miljoen kwijt te zijn. Dat geld gaat onder meer naar infographics en video's voor op social media, een voorlichtingscampagne op middelbare scholen en een extra communicatieteam om de speciale website up-to-date te houden en persvoorlichting. 

De aankleding van het Scheepvaartmuseum en het speciaal voor het voorzitterschap geplaatste gebouw ernaast valt onder het kopje Hospitality & Design, waar 5,7 miljoen voor is gereserveerd. Uit datzelfde potje worden ook cadeautjes voor alle genodigden betaald, zoals een speciaal ontworpen bakelieten koektrommel die alle Europarlementariërs kregen. En ook de hotelovernachtingen van gasten op ministerieel niveau worden hiermee vergoed.

Locatie en beveiliging
Verreweg het grootste bedrag, 23 miljoen euro, wordt uitgegeven aan de huur van het Scheepvaartmuseum, het mobiele gebouw ernaast, ict-voorzieningen zoals een beveiligd wifi-netwerk en de beveiliging.

Vergaderen met zo'n 17.000 mensen is, zeker vanwege veiligheidsmaatregelen, geen sinecure. Het registreren en accrediteren van alle gasten, voldoende tolken, werkende beamers en vervoer van en naar Schiphol kost bijna 4,5 miljoen euro.

Catering en cultuur
Al die gasten moeten ook eten en de kosten daarvan worden geschat op 4,7 miljoen euro. Daarbij inbegrepen zitten ook een app, een centrum voor publiek en pers en kosten voor culturele uitingen rondom het voorzitterschap.

Thumbnail

Het koninklijk paar ontvangt de Europese Commissie in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de EU. 

De bezoeken van Europese instanties, zoals de Commissie in januari en het Europees Parlement, kosten naar verwachting ruim 1,2 miljoen. Uit datzelfde potje worden trainingen betaald voor ambtenaren van wie de kennis over Europa bijgespijkerd wordt.

'Onvoorziene uitgaven'
Het inhuren van specialistisch personeel, binnen en buiten de Rijksoverheid, voor de speciale projectorganisatie wordt geraamd op 7,5 ton. Voor 'bedrijfsvoering' is er een kwart miljoen euro beschikbaar. Als laatste is er nog een pot van 2,4 miljoen voor 'onvoorziene uitgaven' en om tekorten bij andere uitgavenposten te dichten.

Van het totale budget van 62,8 miljoen euro, neemt het ministerie van Buitenlandse Zaken 46 miljoen voor haar rekening, de overige 16,8 miljoen komt bij andere ministeries vandaan die betrokken zijn bij de organisatie.

Het budget voor het voorzitterschap is aanzienlijk lager dan in 2004 toen Nederland 97 miljoen euro uitgaf voor het voorzitterschap, gecorrigeerd voor inflatie nu zo'n 120 miljoen euro. Het ministerie belooft de werkelijke uitgaven ook openbaar te maken aan het einde van het voorzitterschap, als dat mogelijk is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore