Ga naar de inhoud
Klimaattop Parijs

'Historisch' klimaatakkoord van Parijs moet keerpunt inluiden

Beeld © AFP

Het klimaatakkoord van Parijs is zojuist goedgekeurd. Vrijwel alle landen van de wereld verplichten zich om de klimaatproblematiek aan te pakken. Om te beginnen willen ze snel een einde maken aan de stijging van de uitstoot van broeikasgassen.

De overeenkomst wordt historisch genoemd. Nog nooit kwamen 195 landen tot een overeenkomst om het klimaatprobleem aan te pakken, zei Laurent Fabius, de voorzitter van de klimaattop en Franse minister van Buitenlandse Zaken, eerder vandaag.

De onderhandelaars op de klimaattop spraken twee weken lang over de tekst. De internationale inspanningen moeten voorkomen dat de opwarming van de aarde door de verandering in het klimaat boven de 2 graden stijgt.

'Ommekeer in de geschiedenis'
Arme landen lijden het meest onder de opwarming, terwijl zij vaak de minst grote veroorzaker zijn. Daarom wordt hen tot 2025 jaarlijks 100 miljard dollar beloofd zodat ze, soms letterlijk, het hoofd boven water kunnen houden. Ook moet worden begonnen met de vermindering van de uitstoot van de schadelijke stoffen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu, die bij de top aanwezig is, zei eerder tegen RTL Nieuws dat het 'echt een ommekeer in de geschiedenis is als het klimaatakkoord er komt'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore