Geld en Werk

Ka-tsjing: koers Snap stijgt 44 procent bij beursgang

02 maart 2017 22:19 Aangepast: 16 januari 2019 10:19
Beeld © AFP

Beleggers die hadden ingeschreven op aandelen Snap, het moederbedrijf van Snapchat, hebben flink kunnen verdienen bij de beursgang. De eerste koers was namelijk 24 dollar. Daarmee is het bedrijf in totaal zo'n 33 miljard dollar waard.

Snap sloot op de eerste beursdag uiteindelijk 44 procent boven de introductiekoers, op 24,48 dollar. De beursgang van Snap is een succes, in ieder geval voor beleggers die vooraf hebben ingeschreven.

Zij konden aandelen kopen voor 17 dollar. De koers loopt nog wat verder op, maar als je meteen had verkocht, dan had je dus zo'n 7 dollar per aandeel verdiend.

Iedereen kent Snap van de app Snapchat, maar het bedrijf profileert zichzelf liever als 'camerabedrijf'. In september bracht het bedrijf bijvoorbeeld een zonnebril met ingebouwde camera op de markt.

'Veel meer gebruikers nodig'

RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker spreekt van een hype. De beursgang was al overtekend, dat wil zeggen dat beleggers meer aandelen hadden willen hebben dan dat er te koop waren.

Schoenmaker plaatst wel wat kanttekeningen bij Snap. Het kan heel gericht advertenties verkopen, maar dan heb je wel gebruikers nodig. De waardering is 60 keer de omzet, het aantal gebruikers moet dus hard groeien, maar sinds augustus is er een concurrent: Instagram. Dat kwam met Stories, dat lijkt wel heel erg op Snapchat en dat zie je in de groei van het aantal nieuwe gebruikers, zegt Schoenmaker. Er komen nog wel meer gebruikers bij, maar de groei was eerder veel hoger.  

Verlies loopt op

Snap heeft naar eigen zeggen dagelijks 158 miljoen gebruikers, dat is bijna de helft meer dan een jaar eerder. Maar in het vierde kwartaal kwam het groeitempo onder de 50 procent uit.

Het bedrijf zag de omzet weliswaar verzesvoudigen tot ruim 400 miljoen dollar, maar er wordt nog altijd verlies geleden. Sterker nog, het verlies loopt op, van 372,9 miljoen dollar in 2015 tot 514,6 miljoen dollar afgelopen jaar. Het verlies is daarmee dus groter dan de totale omzet.

Maken ze ooit winst?

Of Snap voor de langere termijn een goede belegging is moet nog worden bezien. RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker las de prospectus van Snap.

Het meest saillante detail volgens hem: de oprichters zijn zelf voorzichtig over of ze überhaupt ooit wel winst gaan maken. "Het bedrijf is zes keer zo verlieslatend als Tesla", vertelt Schoenmaker. Veel zal ook afhangen van de concurrentie: "Kunnen ze winnen van Instagram en WhatsApp?"

Dreiging van concurrentie

Snap lijkt in zijn prospectus indirect te waarschuwen voor Facebook, dat één van de belangrijkste functies van de chatapp kopieerde en in Facebook, Instagram en WhatsApp stopte: de Stories.

Het is frappant dat het bedrag dat Snap zelf dacht op te halen met de beursgang eerder was verlaagd. Medio februari ging Snap nog uit van een koers tussen de 14 en 16 dollar. Dat zou een totale beurswaarde van maximaal 18,5 miljard dollar hebben betekend.

Maar volgens bronnen die Bloomberg aanhaalt dacht Snap in november nog aan een marktwaarde van tussen de 20 en 25 miljard dollar, terwijl het nóg een maand eerder uitging van 25 tot 35 miljard dollar. Daar komen we uiteindelijk toch nog op uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van