Geld en Werk

Spotify haalt 1 miljard dollar financiering op

30 maart 2016 08:44 Aangepast: 31 juli 2017 23:30
Beeld © ANP

Het is de grootste financieringsronde voor Spotify tot nu toe: de muziekstreamingdienst haalt deze week 1 miljard dollar op.

Een groep investeerders levert de 1 miljard euro in de vorm van een converteerbare lening: een lening die later omgezet kan worden in aandelen, meldt Wall Street Journal. Spotify bevestigt het nieuws in een reactie, maar wil er verder geen details over kwijt.

De waardering van Spotify blijft met deze manier van financieren gelijk - de laatste waardering, van juni 2015, staat op 8,5 miljard dollar.

Uit de voorwaarden van de deal kan opgemaakt worden dat Spotify op niet al te lange termijn naar de beurs zal gaan. Als dat namelijk niet in het komende jaar gebeurt, loopt de korting die investeerders krijgen bij het omzetten van hun lening naar aandelen op met 2,5 procent per halfjaar. Ook gaat het bedrijf elk halfjaar meer rente betalen over de lening, zolang het niet naar de beurs gaat. Tegen nieuwe investeerders zou Spotify gezegd hebben dat het bedrijf binnen twee jaar naar de beurs zal gaan.

Nog steeds verlieslatend
In eerdere rondes haalde Spotify al 1 miljard dollar aan 'gewone' financiering op. Daarvan zou nog 600 miljoen op de balans staan. In 2014 maakte het bedrijf nog een nettoverlies van 162 miljoen dollar, bij een (groeiende) omzet van 1,08 miljard dollar. 

Het bedrijf staat onder druk door concurrentie van streamingdiensten als Apple Music en Google Play. Ook Soundcloud lanceerde gisteren een betaalde streamingdienst. In Nederland heeft Spotify vooralsnog 86 procent van de markt in handen.

De deal moet nog getekend worden; de handtekening wordt volgens insiders eind deze week verwacht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore