Geld en Werk

Mijn baas dwingt me een vakantiedag op te nemen. Mag dat?

11 mei 2018 06:16 Aangepast: 19 april 2019 10:53
Moet je vandaag werken, of kan je het terras op? Beeld © ANP

Het is de dag na Hemelvaart. Eigenlijk een doodgewone vrijdag waarop gewerkt moet worden. Toch zijn veel bedrijven vandaag een extra dagje dicht. Maar wie draait eigenlijk op voor die vrije dag?

Minder files, geen drukte op de perrons. De forens zal merken dat er vandaag wat minder wordt gewerkt dan op andere vrijdagen. Veel mensen maken van de mogelijkheid gebruik om een lang weekend vrij te hebben. Toch zijn er maar weinig cao's waarin deze dag als gratis vrije dag (de zogenoemde pretverlofdag) cadeau wordt gegeven.

Neem je toch vrij, dan kost je dat een vakantie- of atv-dag. Niet zo heel gek, als je er zelf voor kiest om thuis te blijven. Maar je baas kan ook besluiten om de zaak een dag dicht te gooien. Dan heb je in principe geen keuze, je moet wel een dag vrij nemen.

Baas mag vrije dagen opleggen

Je baas mag je dan ook dwingen om een vakantiedag, of verlofuren in wat voor vorm dan ook, in te leveren. Het gaat dan om verplichte vrije dagen. Maar dat moet wel vooraf bekend zijn, bijvoorbeeld in de cao of in de arbeidsovereenkomst, schrijft vakbond FNV. Het gaat dan uiteraard wel om een doorbetaalde vrije dag.

In het onderwijs en bij veel bouwbedrijven weten ze niet beter. Daar zijn ze afhankelijk van schoolvakanties en de bouwvak. Personeel is dan verplicht om de vakantiedagen op te nemen. De school is immers gesloten en op menig bouwplaats gebeurt ook niet veel.

Maar mocht je nou geen zin hebben in zo'n verplichte vrije dag, bijvoorbeeld omdat je je vakantiedagen wil opsparen voor een lange reis. Dan kun je aan je baas vragen of je, indien mogelijk, thuis mag werken.

Wel/niet open vandaag

De meeste winkels en banken zijn vandaag gewoon open, op papier is het immers een gewone vrijdag. Maar wie bijvoorbeeld naar het gemeentehuis moet doet er goed aan om de site van de gemeente te checken. Dat geldt ook voor scholen: veel zijn er dicht, maar dat is een keuze van de scholen zelf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van