Geld en Werk

Vandaag begint de scheiding tussen EU en de Britten: en dan?

29 maart 2017 06:00 Aangepast: 28 juli 2017 12:30
De onderhandelende partijen stellen zich iets soepeler op.

Negen maanden na het brexit-referendum is het zover: vandaag gaat Theresa May officieel 'Artikel 50 inroepen': de eerste officiële stap richting een definitieve scheiding tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Maar daarmee is die scheiding nog lang niet definitief. Er moeten nog een hoop stappen worden gezet.

De tijdlijn vanaf 29 maart staat nog niet helemaal vast, maar zal er grofweg zo uitzien:

29 MAART 2017

Theresa May roept Artikel 50 in. Dat hoeft geen groot moment te zijn: een brief volstaat. Of een e-mail, zelfs. Er is nog geen duidelijkheid over hoe dit moment eruit gaat zien. Het zou een kwestie kunnen zijn van een klein stukje wandelen.

Vervolgens spreekt May het Britse parlement toe, om ze officieel te informeren van haar besluit.

30-31 MAART 2017

De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, heeft aangegeven dat hij verwacht dat de EU binnen 48 uur kan reageren op het Artikel 50-verzoek.

APRIL 2017

Het Europees Parlement debatteert over de brexit en stelt een aantal voorwaarden voor de onderhandelingen waaraan wat hun betreft moet worden voldaan.

29 APRIL 2017

Brexit-top waarop de regeringsleiders van de EU-landen de onderhandelingsrichtlijnen zullen bespreken en officieel het mandaat om te gaan onderhandelen aan de Commissie zullen geven. Dat betekent dat de Europese Commissie toestemming krijgt van de lidstaten om namens hun te onderhandelen. De Commissie heeft daarvoor al een team in het leven geroepen. Chef daarvan is Michel Barnier.

De voornaamste onderhandelaar aan de kant van de Britten is David Davis, het hoofd van het ‘Department for Exiting the European Union’ (in de volksmond ook wel Ministerie van Brexit genoemd).

MEI 2017

De Commissie publiceert haar richtlijnen voor de onderhandelingen en, misschien, iets over het startpunt van onderhandelingen over nieuwe handelsakkoorden.

JUNI - JULI 2017

Het officiële startpunt van de onderhandelingen.

SEPTEMBER – DECEMBER 2017

De Britten komen naar verwachting met een 'Great Repeal Bill': wetgeving die zowel de brexit zelf zou moeten regelen, als het overhevelen van bestaande EU-wetgeving naar Britse wetgeving.

OKTOBER 2018

Uiterste moment waarop er overeenstemming moet zijn over de brexit-deal om de deadline van april 2019 te halen. Alleen dan is er voldoende tijd voor de stemmingen in de verschillende parlementen en de Europese Raad zodat er, in het uiterste geval nog wat last minute, kleine aanpassingen gedaan worden.

OKTOBER 2018 – MAART 2019

De EU-lidstaten, het Britse parlement en het Europees Parlement stemmen over de brexit-deal.

29 MAART 2019

Brexit.

De onderhandelingstermijn kan nog verlengd worden, maar dat kan alleen met unanieme instemming van alle EU-landen.

In Artikel 50 staat niets over het tussentijds terugkomen op de beslissing Artikel 50 in te roepen. Algemeen wordt aangenomen dat dat dus niet kan. Wel kan het Verenigd Koninkrijk na het verlaten van de EU weer een nieuw verzoek tot lidmaatschap indienen – op dezelfde manier als alle andere aspirant-lidstaten.

MEI 2019

De eerste verkiezingen voor het Europees Parlement zonder de Britten. Met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk zal ook het aantal zetels in het Parlement afnemen.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore