Geld en Werk

Zoek de verschillen: zo ziet het nieuwe briefje van 50 euro eruit

05 juli 2016 14:20 Aangepast: 31 juli 2017 00:30
Beeld © ECB

Het meest gebruikte bankbiljet, dat van 50 euro, heeft een nieuw ontwerp gekregen. Vanaf het voorjaar van 2017 kun je 't in handen krijgen.

Na het briefje van vijf, tien en twintig, is er nu ook een nieuw ontwerp van het bankbiljet van 50 euro. Het duurt nog wel even voor je het briefje in handen krijgt, want het komt pas in het voorjaar van 2017 in omloop.

Tot die tijd hebben instellingen die briefgeld verwerken, zoals banken en producenten van snoep- en parkeerautomaten, de tijd om hun apparatuur aan te passen. Met de invoering van het nieuwe 5 eurobiljet, twee jaar geleden, ging dat nog mis. Het briefje werd in sommige winkels en automaten voor vals aangezien.

Het briefje van 50 is het meest gebruikte biljet in Europa, er zijn er meer dan 8 miljard van in omloop, 45 procent van alle biljetten.

Symbolen

Op het nieuwe biljet zie je als echtheidskenmerk een portret van Europa, een prinses uit de Griekse mythologie. Dit portret staat ook in het watermerk van het biljet.

Benieuwd wat alle symbolen op je bankbiljetten betekenen? We hebben ze voor je op een rij gezet

Nieuw 100 en 200 eurobiljet

Ook voor het biljet van 100 en 200 euro komt nog een nieuw ontwerp, in 2018. Vanaf dat jaar wordt de productie van briefjes van 500 stopgezet.

Volgens de Europese Centrale Bank worden 500 eurobiljetten te vaak gebruikt voor schimmige criminele transacties en zijn ze bij consumenten nauwelijks in trek. Het afschaffen is volgens de experts niet makkelijk; het vereist een 'bijna militaire operatie', zegt econoom Mathijs Bouman.

Meer op rtlz.nl:​

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van