Financieel plaatje

Last minute op vakantie? Dit is wat de zon kost

17 juli 2016 12:00 Aangepast: 30 juli 2017 23:00
Toeristen op het strand van Mallorca in Spanje. Beeld © AFP

Mede door het slechte weer vluchten vele Nederlanders op het laatste moment nog naar zonnige locaties. Met name Spanje, Portugal en het langzaam opkrabbelende Griekenland profiteren, blijkt uit een rondgang van RTL Z langs reisaanbieders.

De grote trek naar de zon is in volle gang. Het kwakkelende zomerweer geeft het aantal boekingen de afgelopen weken een stevige duw in de rug. Veel touroperators haken hier op in, zegt reisbranchevereniging ANVR, dat in het eerste half jaar van 2016 met name Spanje (+32 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar) heel duidelijk ziet profiteren van de grote onrust in Turkije (-34 procent) en Griekenland (-10 procent).

'Gewoon rondshoppen' 

"Al moeten we niet denken dat een last minute vakantie ook altijd goedkoper is", waarschuwt ANVR-woordvoerder Mirjam Dresmé. "Want als iedereen tegelijkertijd boekt gaat de prijs omhoog, een kwestie van vraag en aanbod. De consument moet gewoon rondshoppen en last minute niet associëren met altijd de laagste prijs."

Dat komt omdat dezelfde vakantie met een vroegboekkorting voordeliger kan uitpakken. Zeker wanneer het last minute aanbod schaarser wordt en er dus meer mensen azen op dezelfde bestemmingen.

Met name de Balearen (Mallorca en Ibiza) en de Canarische eilanden zijn populair dit jaar:

Thumbnail

Thumbnail

Spanje en Portugal duurder

Hoe zit dat momenteel bij de grote reisaanbieders? Grofweg gezien zijn Spanje en Portugal duurder dan Griekenland en Turkije, laat D-reizen weten. Daar kun je al voor 300 euro acht dagen naar de Griekse of Turkse badplaatsen vliegen, inclusief overnachtingen en ontbijt.

"In die landen zit nog de meeste capaciteit en dus is daar de prijs voordeliger", aldus Danja Lekkerkerk, hoofd communicatie D-reizen en VakantieXperts. Hun top 5 van meest geboekte landen is momenteel: 1. Spanje 2. Griekenland 3. Turkije 4. Italië en 5. Portugal.

Ook bij reisorganisatie TUI Nederland staat Spanje al vanaf de start van de zomervakantieboekingen met ruime voorsprong op de eerste plaats. Vooral de eilanden Gran Canaria, Mallorca en Tenerife zijn populair en zien ruim 40 procent meer boekingen dan vorig jaar.

Elke dag nieuwe prijzen

Kijken we naar de last minute boekingen bij TUI, pakt toch Griekenland de koppositie voor Spanje, gevolg door Turkije, Curaçao en Mexico. "De gemiddelde prijs per land is heel moeilijk aan te geven, onze prijzen fluctueren met de dag", zegt woordvoerder Jolanda Heurter.

"Over het algemeen kunnen we zeggen dat de prijzen voor Spanje wat hoger liggen dan gemiddeld, gezien de grote vraag. Griekenland, de bestemming met de meest explosief stijgende last minutes, is gunstiger geprijsd en vooral Turkije heeft een heel scherpe prijs-kwaliteitverhouding", voegt ze toe. TUI zet met haar eigen airline TUIfly extra vluchten in naar Griekenland om aan de last minute vraag te kunnen voldoen.

Dan reisaanbieder Corendon, waar vooral Griekenland (gemiddeld 399 euro per volwassen persoon, exclusief boekingskosten en calamiteitenfonds) en Turkije (299 euro) veel worden geboekt. In de eerste week van juli completeerden Macedonië (339 euro), Spanje (479 euro) en Portugal (499 euro) hun top 5. Uit eigen onderzoek onder Corendon-klanten blijkt ook dat 60 procent van de Nederlanders dit jaar een last minute vakantie overweegt. 

De kust bij Albufeira in de Portugese streek Algarve:

Thumbnail

Thomas Cook/Neckermann Reizen ziet dat door het late boeken naar Griekenland en Turkije de prijzen eind mei erg laag waren. "Toen werden een aantal kamers voor 299 euro per persoon aangeboden. Inmiddels is voor de komende tophoogseizoensweken bijna alles volgeboekt", zegt woordvoerder Hanita van der Meer.

Bij hen ligt de prijs van Spanje en Portugal per persoon gemiddeld een paar procent hoger dan Griekenland en Turkije. Van der Meer: "De aanbiedingsprijzen die nu gehanteerd worden bij de laatste hotelkamers liggen lager waardoor de verschillen soms nog groter lijken. Waar nog veel aanbod is, wordt de prijs verder verlaagd."

Geen vertrouwen

Zij ziet ook deze week nog steeds veel drukte aan de telefoon en op de chat omdat mensen nog op reis willen vanwege het Hollandse weer. "Ze durven daar niet op te vertrouwen voor de belangrijkste weken van het jaar."

Thumbnail

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore