Geld en Werk

Bezorgdrone laat nog even op zich wachten

30 november 2015 19:03 Aangepast: 30 november 2015 19:52
Beeld © Amazon

Als het aan Amazon ligt vliegen er binnenkort duizenden Prime Air-drones door de lucht. Ook Google, UPS en DHL zien toekomst in pakketbezorging met drones. DHL gebruikt het zelfs al om medicijnen naar één van de Duitse Waddeneilanden te brengen. Het lijkt een kwestie van tijd, voordat we ze zien vliegen.

Sinterklaascadeau uitzoeken, bestellen en betalen, het gaat allemaal in een paar kliks, maar de bezorging laat vaak een dag op zich wachten. Amerikaanse pakketbezorgers hopen daar met drones wat aan te doen. Maar de kans is klein dat de pakketjes straks binnen een half uur in de tuin liggen.

Regelgeving gooit roet in het eten
​Het kan in ieder geval nog jaren duren, zegt Rob van Nieuwland van DARPAS, de vereniging voor drone professionals. En dat komt door de zeer strenge regelgeving, niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland. Drones mogen bijvoorbeeld niet dichter dan 150 meter bij huizen komen. Alleen interessant dus voor mensen met een diepe achtertuin of een enorme oprijlaan.

Amazon heeft zijn nieuwe ster Jeremy Clarkson ingehuurd om Amazon Prime Air aan te prijzen:

Goed voor portemonnee
En die regelgeving is een doorn in het oog van de pakketbezorgers. Want bezorging met drones lijkt heel duur, maar dat is het volgens econoom Mathijs Bouman niet. Die maakte een rekensommetje in Z Today.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore