Als de grootste brouwer ter wereld de nummer twee overneemt, zal het oer-Nederlandse biermerk Dommelsch verdwijnen. Dat zegt bierkenner Henk Hovens tegen nieuwszender RTL Z.
Biergigant AB Inbev liet vandaag weten de voorgenomen overname van zijn grootste concurrent SABMiller te willen doorzetten. Als de overname rond komt, ontstaat een biermoloch die jaarlijks wereldwijd ruim 700 miljoen hectoliter bier verkoopt. Ter vergelijking: de huidige nummer drie, Heineken, is goed voor 181 miljoen hectoliter.
Ook in Nederland zijn beide giganten actief. Voorlopers van AB Inbev kochten in 1968 Dommelsch, en in 1995 Oranjeboom en Hertog Jan. Daarnaast verkoopt het concern hier ook het Belgische pils Jupiler. Overnameprooi SABMiller bezit sinds 2008 de Nederlandse brouwer Grolsch.
Merken schrappen
Als AB Inbev en SABMiller hun krachten bundelen, zal dat zeker gevolgen hebben voor hun Nederlandse biermerken. In de regel bekijken brouwers na grote overnames opnieuw hun merkenportfolio per land, en schrappen de minst kansrijke merken. Daarmee kunnen zij kosten besparen en hun marketingmiljoenen inzetten op de meest kansrijke merken.
Volgens bierkenner Henk Hovens zal een fusie het einde betekenen van Dommelsch. Hovens schreef een boek over het oer-Nederlandse merk, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1703. Volgens de bierexpert wordt Dommelsch op dit moment al verwaarloosd. “De afgelopen jaren wordt vooral geïnvesteerd in het merk Jupiler, ten koste van Dommelsch. Hertog Jan heeft een rol als premium pils, voor de bovenkant van de markt. Als Grolsch straks ook in de portefeuille van AB Inbev komt, zal Dommelsch zeker helemaal verdwijnen.”
'Geldwolven'
Volgens Hovens hebben internationale biergiganten weinig gevoel voor de potentie en geschiedenis van lokale merken. "Voor de geldwolven van AB Inbev tellen alleen de cijfers. Een goede brouwer moet stinken naar bier. Maar bij AB Inbev zitten alleen snelle jongens, die het ene jaar bier verkopen, en het volgende jaar evengoed maandverband."
De bierexpert benadrukt dat de neergang voor Dommelsch al is ingezet. "Het zal door de PR van AB Inbev worden ontkend. Officieel wordt Dommelsch nog gepresenteerd als een krachtig regionaal merk. Maar de brouwer zet vooral in op Jupiler. Zo worden lokale voetbalverenigingen hier bijvoorbeeld beter gesponsord als ze dat merk verkiezen boven Dommelsch."
Eeuwenoud
Hovens zou de teloorgang van Dommelsch betreuren. "Het is jammer, want zo verdwijnt een brouwer met een eeuwenoude geschiedenis. Het merk had in de jaren zestig nog een veel grotere potentie dan bijvoorbeeld Bavaria." Brouwer Bavaria is nog steeds in handen van de familie Swinkels, en houdt zich tegenover de grote brouwers goed staande.
In het verleden liet AB Inbev al Oranjeboom van de Nederlandse markt verdwijnen. Oranjeboom was ooit een sterk merk, maar werd verwaarloosd en uiteindelijk verkocht.
AB Inbev wil niet ingaan op de gevolgen van de mogelijke overname van SABMiller voor de merken in Nederland. "Het is nog veel te vroeg om hierover te speculeren. Maar Dommelsch is een erg belangrijk regionaal merk voor ons", aldus woordvoerster Kathleen van Boxelaer.
Zie ook de uitzending van Z Today, met méér over de zorgelijke toekomst van Dommelsch door de mogelijke combinatie van AB Inbev en SABMiller