Geld en Werk

KPN verhoogt prijzen pakketten en vast bellen fors

12 mei 2016 12:00 Aangepast: 31 juli 2017 12:30
Financieel bestuurder Jan-Kees de Jager en bestuursvoorzitter Eelco Blok. Beeld © ANP (Archieffoto)

Klanten van KPN betalen vanaf 1 juli allemaal fors meer voor hun abonnement op internet, tv en bellen. De prijzen voor een pakket van de provider gaan met 2,50 per maand omhoog. Ook bellen via de vaste lijn wordt duurder, daar gaan de prijzen per 1 augustus omhoog.

Per minuut gaan mensen die via internet bellen (VoIP) 11 cent betalen in plaats van 10, een prijsverhoging van 10 procent. Ook de tarieven voor BelVrij en BelBasis gaan omhoog. De wijzigingen gelden niet alleen voor nieuwe, maar ook voor bestaande klanten. 

De prijsverhoging is volgens KPN nodig om te kunnen blijven investeren in de verbetering van het netwerk. Overigens adverteert KPN nog met de huidige tarieven. 

Quad play

Telecomaanbieders verkopen de laatste jaren veel abonnementen waarbij klanten behalve internet, mobiel bellen en tv ook een vaste telefoonaansluiting 'krijgen', zogenaamde quad play abonnementen. Het voordeel voor klanten is dat ze nog maar één rekening krijgen en bepaalde voordeeltjes, zoals korting of extra mobiele data. Voor aanbieders heeft deze vorm van diensten aanbieden als voordeel dat het moeilijker wordt om over te stappen, waardoor klanten hun provider langer trouw blijven. 

Dat zou ook wel eens de oorzaak kunnen zijn van de opmerkelijke stijging van het aantal vaste telefoonaansluitingen in ons land, vorig jaar. 

Concurrenten Ziggo en Vodafone

Volgens Ben Woldring van vergelijkingssite Bellen.com stijgen de tarieven van vast internet al een tijdje, terwijl mobiel internet goedkoper wordt. Concurrent Ziggo verhoogt per 1 juli de prijzen voor een deel van haar pakketten met maximaal 1,95 euro en dat is volgens Woldring niet verwonderlijk, aangezien KPN en Ziggo tot de grootste partijen van het land horen.

Uit onderzoek van het bedrijf blijkt dat het internet bij de instapverbinding van Ziggo 40 megabyte per seconde bedraagt. KPN's internet is momenteel de helft langzamer: 20 megatbyte per seconde.

Ziggo is ook iets goedkoper dan KPN: 45,95 euro tegenover 47,50 euro per maand. "Bij Ziggo zijn de prijzen ongeveer gelijk aan de inflatie gestegen, de snelheden daarentegen zijn behoorlijk omhoog gegaan. Bij KPN zijn de prijzen harder gestegen dan de inflatie, terwijl de snelheidsverhoging beperkter was", concludeert de site.

Telecommaatschappij Vodafone laat in een reactie aan RTL Nieuws weten "nooit uitspraken te doen over eventuele toekomstige tarieven". 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van