Miljoenennota

Miljarden voor koopkracht: gezinnen profiteren het meest

13 september 2019 16:53 Aangepast: 13 september 2019 18:05
Beeld © ANP

Gezinnen met kinderen gaan er komend jaar het meest op vooruit, blijkt uit de uitgewerkte koopkrachtplaatjes in de Miljoenennota, waar RTL Nieuws de hand op heeft weten te leggen.

Gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden zien hun koopkracht het minst stijgen. De cijfers komen uit de zogenoemde Macro Economische Verkenningen (MEV), waar de gevolgen van de kabinetsplannen worden doorgerekend.

In de portemonnee

Het kabinet trekt drie miljard euro uit om er voor te zorgen dat mensen echt in de portemonnee merken dat het beter gaat. Als het kabinet niks had gedaan zou de koopkracht volgend jaar met een schamele 1,2 procent stijgen. Dat vond de coalitie een te magere plus.

Vooral voor werkenden levert de koopkrachtimpuls een flinke plus op. Gemiddeld gaat die groep er met 2,4 procent op vooruit. Voor gezinnen met kinderen komt de koopkrachtstijging nog iets hoger uit. Zij gaan er 2,6 procent op vooruit.

Gepensioneerden

Ook voor mensen met een uitkering en gepensioneerden doet het kabinet iets extra’s. Maar de plus voor deze groepen valt een stuk minder hoog uit. Veel pensioenfondsen staan er slecht voor en kunnen de pensioenen niet verhogen of moeten binnenkort zelfs korten. Dat zet de koopkracht van gepensioneerden onder druk.

Groep

Koopkrachtstijging

   

Werkenden

2,4 procent

Uitkeringsgerechtigden

1,2 procent

Gepensioneerden

1,1 procent

 

 

Tweeverdieners

2,3 procent

Alleenstaanden

1,7 procent

Alleenverdieners

2,2 procent

   

Met kinderen

2,6 procent

Zonder kinderen

2,2 procent

Het gaat bij deze verwachtingen om de gemiddelden van enkele veelvoorkomende groepen. Bij 'werkenden' bijvoorbeeld is het gemiddelde genomen van alle werkenden: alleenstaanden, mensen met partner, met en zonder kinderen. En bij de groep 'met kinderen' gaat het dus om het gemiddelde van alle mensen met kinderen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voorspellingen koopkracht blijken vaak niet te kloppen: 'Ze komen nooit uit'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore