Meer belasting

WOZ-waarde van Nederlandse huizen naar nieuw record

13 september 2019 02:33 Aangepast: 13 september 2019 02:59
Dit jaar stegen de huizenprijzen het hardst in Rotterdam

De WOZ-waarde van huizen is dit jaar harder gestegen dan de afgelopen jaren en heeft daarmee een nieuwe recordhoogte bereikt. Dat betekent dat ook de belastingen voor de meeste huizenbezitters omhoog zullen gaan.

Voor heel Nederland steeg de WOZ-waarde door de bank genomen met 7,8 procent, meldt het CBS.  De gemiddelde waarde van een doorsnee woning kwam daardoor op 1 januari uit op een nieuw record van 248.000 euro, zo hoog was het nog niet eerder. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bezwaar maken tegen je WOZ-waarde? Hier moet je op letten

Lokale belastingen

De ontwikkeling van de WOZ-waarde loopt een jaar achter op de werkelijke woningprijzen. De WOZ-waarde van woningen is namelijk gebaseerd op de geschatte woningwaarde van een jaar eerder en wordt door gemeentes gebruikt als basis voor de heffing van onroerendezaakbelasting. Ook andere lokale belastingen, zoals de waterschapsbelastingen en rioolheffing zijn gebaseerd op de WOZ-waarde.

Rotterdam zag de sterkste stijging van een gemiddelde woning in de WOZ van bijna 16 procent tot 192.000 euro. In Amsterdam, vorig jaar nog de grootste stijger, bedroeg de toename van de WOZ-waarde ruim 11 procent, wat zich vertaalde in een gemiddelde waardering van 378.000 euro.

WOZ-waarde omhoog: wat kost dat?

Een hogere WOZ-waarde is goed en slecht nieuws tegelijk, legt Peter van Zadelhoff uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore