Er zijn zo’n 200.000 familiebedrijven in Nederland, de één wat groter dan de ander. Sommigen, zoals Jumbo en Randstad wisten gemakkelijk de overstap naar online te maken.
Anderen hebben wat meer moeite met de transitie. Want wat doe je bijvoorbeeld als je familie al sinds 1927 op de markt staat? Mitch Smulders is pas 26 jaar, maar wist de marktkraam van zijn vader en oom uit te bouwen naar een succesvolle webshop.
Verkopen zit al jong in zijn bloed; als kind ging Smulders al mee naar de markt om beddengoed te verkopen. Zijn neef Martin zette de traditie voort, maar de jonge ondernemer had andere plannen. Tien jaar geleden laadde hij de serre van zijn ouders vol met pakketjes en begon hij met de verkoop via internet. "Ik zette ze eerst op Marktplaats, maar al snel zei mijn vader: hier moeten we serieus mee aan de slag."
Cijfers waar marktkraam alleen maar van droomt
Inmiddels is het beddengoed uit huis verdwenen en verplaatst naar een magazijn van 5000m2. Via de website Smulderstextiel.nl verstuurde het bedrijf in 2015 zo’n 120.000 pakketten, heeft het 12.000 verschillende producten in het assortiment en 45 medewerkers in dienst. Cijfers waarvan een marktkraam alleen maar kan dromen.
"We zijn met een voorsprong begonnen, omdat we in het juiste moment zijn ingestapt", vertelt hij. "Het was een lastig verhaal geweest als we alleen op de markt waren gebleven; de online verkoop groeit enorm. Er zijn steeds meer tweeverdieners en zij hebben steeds minder tijd." Vorig jaar groeide de omzet van webwinkels met 20 procent, terwijl de detailhandel ‘slechts’ 1,4 procent steeg, blijkt uit cijfers van het CBS.
‘Klantvriendelijkheid is het allerbelangrijkst’
Smulders was in 2006 één van de eerste die online beddengoed aanbood, vertelt hij. "We stonden meteen bovenaan Google." Inmiddels is het aantal webwinkels van 2007 tot 2015 verzesvoudigd naar 30.000 stuks. Dat merkt Smulders ook, maar erg veel zorgen maakt hij zich er niet over, vertelt hij. "Op dit moment zijn er veel meer aanbieders, waaronder outlets. Wij gaan niet in die prijsjacht mee, al blijven we natuurlijk wel competitief."
Op de markt leerde hij één ding en dat was klantvriendelijkheid. "We geloven echt in onze kracht en dat is service." Het bedrijf beschrijft op de website uitgebreid de producten, zoals de stof en geeft stijladvies. Wie bijvoorbeeld een bestelling annuleert, krijgt een vriendelijk en persoonlijk mailtje terug.
‘Als je op de markt kunt verkopen, dan kan je dat overal’
Uit onderzoek van ING blijkt dat een kwart van de familiebedrijven, de zaken niet goed op orde heeft en als 'zwakker' wordt bestempeld. Zo is de communicatie naar de familie niet altijd op orde of is het bedrijf niet goed voorbereid op veranderde marktomstandigheden.
Zo nu en dan een goede confrontatie, over bijvoorbeeld de strategie of de te varen koers, kan geen kwaad. "Blijf keuzes zakelijk zien", zegt Smulders. Hij leert op inkoopgebied veel van zijn vader, vertelt hij. "Hij zegt altijd: als je kunt verkopen op de markt, dan kun je dat overal." Vader Henry stond jarenlang, samen met zijn broer Laurens, op de markt. "De contacten die hij door de jaren heen heeft opgebouwd zijn natuurlijk onmisbaar. Zijn broer Laurens is inmiddels met pensioen, maar kan het eigenlijk niet laten en blijft een manusje van alles."
Persoonlijke sfeer
Net als op de markt, doet Smulders op de website z’n best om een sfeertje weg te zetten. In plaats van te spreken over een overtrek van flanel, schrijven zijn werknemers: "Dit overtrek bestaat uit flanel, een stof die extra warmte biedt en daardoor dus helemaal geschikt is voor de koude wintermaanden."
Terwijl andere webwinkels soms wel 40 tot 50 procent van de producten retour krijgen, valt dat bij Smulderstextiel.nl wel mee, vertelt hij. "We willen waarmaken wat we beloven. “We richten ons op vrouwen tussen 30 en 60 jaar en houden rekening met hun wensen. We hebben een product dat mensen niet heel vaak kopen, dus het is belangrijk om meteen een goede eerste indruk te maken."