Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Met deze 5 apps kun je veilig chatten

Wil je veilig chatten zonder dat geheime diensten meegluren? Dan kun je het beste één van deze vijf apps gebruiken, die je privacy waarborgen en krachtige versleuteling gebruiken.

"Ik heb niets te verbergen." Het is de dooddoener in elk gesprek over privacy. Dat je niets te verbergen hebt, betekent niet dat je daar geen recht op hebt. Privacy is in Europa een grondrecht, maar dat wordt vaak vergeten.

Gratis apps die je persoonlijke gegevens gebruiken om geld te verdienen zijn de normaalste zaak van de wereld geworden. Maar bij deze vorm van privacyschending blijft het niet. De onthullingen van NSA-klokkenluider Edward Snowden tonen aan dat geheime diensten op grote schaal informatie van burgers verzamelen. Reden genoeg om je communicatie privé te houden.

Zo worden je gesprekken beveiligd
Goed beveiligde chat-apps maken gebruik van end-to-end-encryptie, een hele sterke vorm van versleuteling. Bij end-to-end-encryptie wordt een bericht op een speciale manier versleuteld waardoor alleen de ontvanger het kan inzien. Dit is anders dan een normale versleuteling, waarbij een bericht wel versleuteld wordt verstuurd maar de aanbieder, zoals een chat-app, wel mee kan lezen.

Vergelijk het met het versturen van een ansichtkaart. Je schrijft wat op de achterkant en plakt er een postzegel op. Bij normale versleuteling kan de postbode meelezen met wat op de ansichtkaart staat. Bij end-to-end-encryptie stop je de ansichtkaart in een verzegelde envelop, waardoor (in principe) alleen de ontvanger het bericht op de kaart kan lezen.

End-to-end-encryptie komt lang niet in alle apps en diensten voor. Onderstaande vijf apps maken wel gebruik van deze krachtige versleuteling, waardoor je een heel stuk veiliger communiceert.

1. Signal (gratis, voor Android en iOS)
De app met goedkeuring van Snowden. Signal is beschikbaar voor Android en iOS, gratis te downloaden en geheel open source. Dit betekent dat beveiligingsexperts de encryptie kunnen testen en de mogelijkheid hebben om te verifiëren of er geen achterdeurtje voor de geheime diensten aanwezig is.

Signal wordt gebruikt door de belangrijkste privacyvoorvechters van de wereld en laat je naast tekst ook foto's en video's naar contactpersonen of groepen sturen. Daarnaast kun je met de app ook beveiligd bellen. Dit werkt eveneens met end-to-end-encryptie, waarbij de telefoonverbinding via het internet gaat.

Thumbnail

2. Telegram (gratis, voor Android, iOS, Windows Phone en het web)
Telegram ken je misschien wel als de 'grote WhatsApp-concurrent' die eigenlijk niemand gebruikt. En dat is zonde, want Telegram is in vrijwel elk opzicht beter dan WhatsApp. De dienst is beschikbaar voor elk apparaat, of je nu Android, iOS, Windows Phone of een laptop gebruikt. Daarnaast kun je contactpersonen toevoegen op basis van hun gebruikersnaam, waardoor je niet per se je telefoonnummer met anderen hoeft te delen.

De end-to-end-encryptie staat niet standaard in Telegram ingeschakeld, maar is via de app wel te activeren. Je start dan een zogeheten geheime chat, die alleen in te zien is voor jou en de ontvanger. Zo'n geheime chat is ook alleen beschikbaar op het toestel waarmee je de geheime chat start, en wordt niet gesynchroniseerd tussen je andere apparaten met Telegram.

3. WhatsApp (betaald, voor Android, iOS, Windows Phone en het web)
Ondanks dat WhatsApp eigendom is van Facebook, is de chatdienst inmiddels wel redelijk goed beveiligd. Dat komt omdat WhatsApp technologie van Open Whisper Systems, de maker van TextSecure, gebruikt. Alle chatgesprekken met WhatsApp zijn middels end-to-end-encryptie versleuteld. Daar heb je waarschijnlijk niets van gemerkt, want de technologie is stilletjes aan de app toegevoegd. Het probleem van de end-to-end-encryptie van WhatsApp is dat deze nog niet voldoende is getest en ook nog niet robuust genoeg is, waardoor de beveiliging van de app door experts in twijfel wordt getrokken.

Naast apps voor mobiele apparaten is WhatsApp ook beschikbaar via het web. De webversie werkt met zowel Android- als iOS-apparaten, en biedt de optie om vanuit de browser op berichtjes te reageren. Het grote voordeel van WhatsApp blijft zijn populariteit, maar als je écht om je privacy geeft raden we eerder een app als TextSecure aan, omdat daar de encryptie wel onafhankelijk kan worden geverifieerd. 

Update 6 november: De AIVD heeft inmiddels laten doorschemeren dat WhatsApp misschien toch niet zo veilig is.

4. Tor Messenger (gratis, Windows, OS X)
De mensen achter de browser Tor, waarmee je anoniem kunt internetten, hebben recentelijk een programma uitgebracht waarmee je veilig via bekende chatkanalen kunt communiceren. Tor Messenger ondersteunt onder andere Jabber, Google Talk, Facebook Chat en Twitter, en versleutelt berichten middels end-to-end-encryptie.

De technologie achter de Tor-browser wordt ingezet om je nog anoniemer te maken. Tor anonimiseert gebruikers door data via verschillende computers te laten lopen, waardoor je herkomst van jouw data afschermt. Dit brengt nog een extra stukje veiligheid met zich mee. Er is wel een nadeel: Tor Messenger is niet te gebruiken op smartphones en tablets. De software is op dit moment alleen beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. Een vergelijkbare dienst is Pidgin, dat al wat langer meegaat en door veel privacyvoorvechters wordt gebruikt.

Thumbnail

5. Threema (betaald, Android, iOS, Windows Phone)
De servers van het Zwitserse Threema staan allemaal in het thuisland. Dat is fijn, want Zwitserland is één van de landen waar de privacywetgeving het sterkst is. Threema lijkt qua functionaliteit veel op WhatsApp: je kunt chatten, foto's en video's delen, spraakberichten opnemen en je locatie versturen. Ook biedt de app ondersteuning voor groepsgesprekken, waar je middels een poll ('Wie gaat er vanavond mee borrelen') snel de meningen kunt peilen.

Threema is een betaalde app met krachtige end-to-end-encryptie, maar de dienst is helaas niet open source. Dit betekent dat het voor derden niet mogelijk is om te checken of de app wel echt veilig is. Hierdoor wordt de veiligheid van de app soms in twijfel getrokken. Threema claimt dat het volledig te vertrouwen is - maar dan moet je ze wel op hun blauwe ogen geloven...