Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Vergeet brainstormen, in je eentje nadenken werkt beter

Lekker brainstormen. Beeld © Getty

Wie een kantoorbaan heeft, kent het wel: eens in de zo veel tijd word je gedwongen om samen met je collega's in een kring te zitten om spontaan creatieve ideeën te bedenken. Soms ook nog met gekleurde post-its. Maar wat blijkt: het heeft helemaal geen zin.

Er ontstaan namelijk minder goede ideeën in een groep dan wanneer mensen in hun eentje nadenken, blijkt verschillende onderzoeken. De reden? Tijdens een brainstorm kan er maar één iemand tegelijkertijd praten, waardoor mensen hun idee vergeten terwijl de ander praat. Het is lastig om te luisteren en na te denken tegelijkertijd.

Brainwriting

Gelukkig is er een alternatief: brainwriting. Het lijkt op brainstormen, met als enige verschil dat mensen hun ideeën niet door de ruimte heen schreeuwen, maar opschrijven. Hun papier geven ze vervolgens door aan de persoon naast hen, en die schrijft er daarna weer zijn idee op.

Op deze manier is er interactie in de groep, maar krijgen mensen nog wel de ruimte om zelf na te denken. In een onderzoek uit 2015 is onderzocht of brainwriting daadwerkelijk beter werkt dan brainstorming, en ja hoor: mensen hadden meer ideeën.

Eerst alleen, dan samen

De beste manier om te brainwriten is om eerst iedereen een papier te geven en het rond te laten gaan, en vervolgens in je eentje ideeën te bedenken op basis van wat er op het papier staat. Op die manier ontstaat er meer creativiteit dan wanneer de groep samen nog gaat brainstormen over de papieren. 

Genoeg reden dus om de post-its in de prullenbak te gooien en eindelijk te stoppen met de middagen in een kring.