ZonnepanelenDelen, een online platform dat zonne-energie voor iedereen beschikbaar wil maken, is één van de dertien winnaars van de Verenigde Naties Climate Change Award. "Wow, het staat er echt."
De zeven werknemers van het bedrijf waren stil en moest even met hun ogen knipperen toen er een e-mail binnen kwam waarin staat dat ZonnepanelenDelen één van de dertien winnaars is van de Climate Change Award van de VN. Om precies te zijn: de Momentum for Change-award in de categorie voor Financing for Climate Friendly Investment. Het bedrijf werd geselecteerd uit honderden initiatieven wereldwijd.
Erkenning en steun nodig
Oprichters Matthijs Olieman (31) en Sven Pluut (33) mogen nu tijdens de VN-klimaat conferentie in november in Marrakesh een presentatie geven. Voor de ondernemers, die nu twee jaar fulltime bezig zijn met hun bedrijf, een belangrijk moment. "Het is de plek waar we met experts kunnen sparren en waar beleidsmakers en financierders rondlopen", vertelt Pluut.
Hij vervolgt: “We willen in 2020 één miljoen zonnepanelen realiseren via ons platform en hebben alle steun nodig om dat doel te realiseren. Erkenning vanuit de VN voor onze activiteiten om klimaatverandering tegen te gaan helpt daarbij heel erg.”
Zonne-platform
ZonnepaneleDelen noemt zich het grootste crowdfunding platform in de Europese Unie voor collectieve zonne-energieprojecten en verbindt eigenaren van een geschikt dak voor zonnepanelen aan consumenten die willen investeren in zonne-energie, maar zelf geen (geschikt) dak hebben.
"Er zijn genoeg mensen die zelf schone energie willen opwekken maar dat niet kunnen. Zo kan 43 procent van Nederland kan zelf geen zonnepanelen op het eigen huis neerleggen. Als bewoners van een appartement, of als huurder van het huis of omdat er te veel schaduw is. Voor deze huishoudens biedt ZonnepanelenDelen de oplossing", aldus mede-oprichter Sven Pluut (33).
ZonnepanelenDelen heeft 2200 'zonnedelers' die bij elkaar 3 miljoen euro hebben ingelegd. De investeerders kunnen volgens Fuut rekenen op een rendement van 3,5 procent "afhankelijk van hoeveel stroom een paneel opwekt en de energieprijs op de markt".
Tot nu toe richt het bedrijf zich vooral op grotere projecten zoals de ruim 1000 zonne-panelen op het stadion van Volendam en het Stadion Euroborg, de plek waar FC Groningen de thuiswedstrijden speelt, en de ZonneWijde (de eerste publieke zonneweide) in Breda. Er zijn twee woonhuizen via het platform voorzien van zonnepanelen.
'Den Haag niet zonne-energie minded'
Fluut werkte voorheen als krediet analist bij de Triodos Bank. "Ik zag dat de bank zelf niet in staat was om kleine zonne-energieprojecten te financieren. Zelf wilde ik zonne-energie maar had geen eigen dak, want woonde in een appartement in Amsterdam. Ik zag dus twee problemen die ik wilde oplossen."
Bij ZonnepanelenDelen werken inmiddels zeven mensen. Hoewel de ambities groot zijn, blijft de focus voorlopig op Nederland gericht. "Er valt hier ook nog een wereld te winnen. Consumenten willen wel maar in Den Haag zijn zo nog niet zo zonne-energie minded."