Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Tip voor je volgende sollicitatie: focus niet op jezelf, maar op de ander

Beeld © Getty Images

Wat je vaak doet als je op sollicitatiegesprek gaat, is je héél goed voorbereiden. Maar eigenlijk hoeft dat helemaal niet, zegt de Amerikaanse Dave Kerpen. Hij bepleit de tegenovergestelde aanpak: focus op de ander.

Sollicitaties gaan eigenlijk niet echt om jóu, maar om de persoon met wie je het gesprek voert, zegt Dave Kerpen in zijn boek 'The Art of People'. Zijn radicale aanpak: draai het gebruikelijke gespreksscenario helemaal om.

In plaats van eindeloos stressen over hoe je overkomt, kun je beter tijd en energie steken in degene tegenover je, zegt hij. "Als je diegene zover krijgt dat hij geïnspireerd begint te praten over zijn eigen visie en dromen, dan gaat hij van je houden", legt hij uit aan Quartz.

Hij geeft een aantal tips waar je op kunt letten:

1. Zeg niet dat het 'goed' met je gaat. Als iemand je bij binnenkomst vraagt hoe het gaat, zeg dan niet het gebruikelijke 'goed' of 'ok', maar ga eens voor 'geweldig' of 'fantastisch'. Waarom? "Iedereen wil met iemand werken die zich fantastisch voelt. En het antwoord trekt sowieso de aandacht van de interviewer."

2. Neem dat kopje koffie aan. Nee-zeggen zorgt ervoor dat je gesprekspartner zich (onbewust) geen goede host voelt. Daarnaast is dat kopje koffie of thee een handig instrument tijdens het sollicitatiegesprek om heel even na te denken over het antwoord op een vraag, terwijl je langzaam een slok neemt.

3. Trek een kledingstuk of accessoire aan dat opvalt. Ok, je hoeft niet net als Kerpen feloranje sneakers te kopen. Maar iets aan doen dat de aandacht trekt - en blijft hangen - kan er wel voor zorgen dat je opvalt in een groep sollicitanten.

4. Oefen in spiegelen. Als je gebaren, mimiek en ander nonverbaal gedrag van je gesprekspartner op de juiste manier kopieert, kom je positiever over. Spiegelen is een psychologisch fenomeen dat we normaal gesproken onbewust doen, dus je zult het wel op een natuurlijke manier moeten inzetten. Neem bijvoorbeeld een stukje van een zin over en gebruik dat in je verhaal.

5. Geef complimenten na het gesprek. Laat je gesprekspartner weten dat je het een leuk gesprek vond, en geef een complimentje over een slimme vraag of onderwerp dat je interessant vond om samen te bespreken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore