Ga naar de inhoud
Geld en Werk

McDonald's Nederland test saladebar en McCafé

De groei van het restaurant zit niet in de uitbreiding Beeld © Flickr, Bizmac

Hamburgertenten zijn populair: het ene na het andere restaurant schiet de grond uit. McDonald's Nederland breidt daarom zijn proef uit om klanten aan tafel te bedienen. Daarnaast start de fastfoodketen met pilots om saladebars en McCafés te testen.

Gisteren werd bekend dat de vernieuwingen bij McDonald's in Amerika zijn vruchten afwerpen. Analisten hadden een groei van 2,7 procent verwacht, maar dat is 5,7 procent geworden. Afgelopen tijd had de keten grote moeite om de succesformule niet te laten verslappen.

Nederland geldt als een groeimarkt voor de multinational en heeft daar minder last van een teruglopende populariteit. Met 246 filialen in ons kleine land, heeft het weinig zin om het aantal filialen nog veel verder uit te breiden. De groei zit dan ook in het vernieuwen van formules, verklaart een woordvoerder. "Ook wij kijken naar de trends en gaan daarin mee."

'Groei zit in uitbreiding formules'
In oktober startte een pilot in Hoorn waar klanten hun bestelling aan tafel gebracht werden. "De proef werd erg goed ontvangen door zowel klanten als het personeel, die meer persoonlijk contact hebben. Voor het eind van het jaar rollen we dit concept uit naar ongeveer 100 filialen", vertelt ze.

Daarnaast lanceert McDonald's binnenkort twee pilots in Nederland: McCafé - het concept dat tussen 1996 en 2001 ook in Nederland te vinden was - en een salade bar. Beide concepten krijgen een plek in de bestaande winkels, maar de woordvoerder sluit niet uit dat beide ooit ook in de winkelstraat aparte filialen zouden kunnen krijgen. "Die mogelijkheid bestaat. Op dit moment hebben de locaties met de meeste potentie vaak ook een McDrive. Tegelijkertijd veranderd het straatbeeld, dus sluiten we niets uit bij succes."

Saladebar en koffiezaak
Consumenten kunnen in de vestiging in Hoorn in de koffiezaak verschillende soorten warme dranken bestellen. Daarnaast wordt er een nieuw assortiment met ontbijtproducten en koekjes aangeboden, die soms ter plekke worden gebakken.

In de saladebar is het mogelijk om aan een basis salade extra ingrediënten toe te voegen, die ter plekke en in het zicht worden bereid. De eerste pilots starten in Vlaardingen, Amsterdam Zuid-Oost en Barneveld.