Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

'We focussen ons met 3D-printen op de verkeerde zaken'

07 maart 2016 14:03 Aangepast: 01 augustus 2017 05:00
'Een groot gedeelte van de mineralen en vitaminen blijft niet in tact' Beeld © Chloé Rutzerveld

Het 3D-printen van voedsel is hot. Zo is het mogelijk om chocolade in de gekste vormen te printen en maakt de techniek het mogelijk om op maat gemaakte gerechten voor ouderen te produceren. Echter: we focussen ons op de verkeerde zaken, zegt food designer Chloé Rutzerveld.

Er zijn tientallen projecten die zich momenteel bezighouden met het 3D-printen van voedsel zoals pillen en voedsel voor ouderen. Normaal gesproken wordt het voedsel voor ouderen vaak geprakt, zodat het gemakkelijk te eten is. Dat ziet er natuurlijk niet altijd even lekker uit, vandaar dat het met extra vitaminen in een nieuw vormpje wordt gegoten. 

Het klinkt heel lovenswaardig, maar Rutzerveld ziet de revolutie in een iets ander daglicht. "Het onlogische vind ik dat ze een apparaat gebruiken om het weer in laagjes op te bouwen in plaats van een malletje. Het enige nuttige waarvoor technologie zeker gebruikt kan worden in het geval van de ouderen, is de persoonsgebonden toevoegingen van mineralen en vitaminen. Het zal veel geld en tijd besparen als een apparaat dit doet in plaats van de zusters. Maar vervolgens hoeft het inderdaad niet door een spuitje gespoten te worden, toch?"

Huidige methode vernietigt vitaminen
​Om 3D te printen worden bestaande producten eerst gekookt, gedroogd en verpulverd. Een groot gedeelte van de mineralen en vitaminen blijft daardoor niet in tact, vertelt ze. "We eten groente, fruit en vlees vanwege de structuur. Je kunt de structuur van een biefstuk niet evenaren in een printer, net zo min als die van groente of fruit. Dat is toch geen eten meer? Het is toch best wel onlogisch als je erover nadenkt. Waarom maken we voedsel eerst kapot om het vervolgens weer op te bouwen met een apparaat?"

Als we zoveel geld vrijmaken voor de 3D-revolutie, waarom investeren we dat dan niet in slimme toepassingen die gezonde voeding overal ter wereld beschikbaar kunnen maken, vraagt ze zich af. "Word wakker: denk na."

 

Thumbnail

Technologie gebruiken om voedsel te verbeteren
Met haar project Edible Growth probeert ze aandacht te krijgen voor wat de mogelijkheden van de diverse print-technieken kunnen zijn. "Ik wilde opzoek naar een efficiënte en duurzame toepassing die juist het ‘natuurlijke’ zou kunnen ondersteunen", vertelt ze. Daarom ontwierp Rutzerveld prototypes voor een volledig eetbaar ecosysteempje dat binnen vijf dagen nadat het geprint is uitgroeit tot een soort snack met plantjes en paddenstoelen.

Doordat de organismen met behulp van natuurlijke processen zoals fotosynthese en fermentatie zullen gaan groeien, laat de fysieke vorm de ontwikkeling van het product zien. Zodra de rechte geprinte lijnen overschaduwd worden door de plantjes en paddenstoelen, weet de consument wanneer het product geoogst en gegeten kan worden.

Gevolgen landbouwindustrie
Alhoewel het project aansprekend is, doet de vorm er niet toe, legt ze uit. "Het gaat erom waarvoor de technologie allemaal gebruikt zou kunnen worden." In het geval van Edible Growth, zou het deegmandje ook nooit van deeg gemaakt kunnen worden. Het zou direct gaan schimmelen. "Het is puur een visualisatie om het idee duidelijk te maken: het inzetten van print technieken om gezond en in tact voedsel te creëren waarin alle voedingsstoffen en eigenschappen behouden kunnen worden", vertelt ze.

Wanneer we voedsel op deze manier gaan produceren, zal dit grote gevolgen hebben voor alle onderdelen van de voedselproductieketen. Als consumenten hun eigen hapklare hapjes vol vitaminen op het aanrecht kweken, dan verandert de rol van de boeren. “Hun klassieke taak als teler komt dan te vervallen”, zegt Rutzerveld.

Toch verdwijnen hun banen niet. "De zaadjes komen niet uit de lucht vallen." Daarnaast zal ook voedselverspilling en transport afnemen, terwijl de bewustwording van de consument toeneemt. 

Subsidie niet rond
Tot nu toe ontwierp ze alleen een prototype van Edible Growth. Verschillende instituten klopten in de afgelopen twee jaar aan om de technologie verder uit te werken. Maar tot nu toe kregen zij de financiering niet rond. "Het is een grote stap voor bedrijven, omdat er nog heel weinig onderzoek gedaan is naar deze manier van voedsel printen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore