Ga naar de inhoud
Bonussen

FNV hekelt hoge bonus KPN-topman Eelco Blok

FNV Publiek Belang hekelt de hoge bonus van ruim 1 miljoen euro die KPN-topman Eelco Blok over 2015 heeft ontvangen. FNV zegt dat dit niet uit te leggen is aan de werknemers die steeds met bezuinigingen te maken hebben.

''We beraden ons nog hoe we moeten omgaan met deze buitensporige bonussen'', aldus een woordvoerster. ''De loonontwikkeling van mensen die buiten de cao vallen strookt niet met de eerlijke afspraken met werknemers die wij in de cao maken.'' Inmiddels verdient Blok volgens FNV zo'n 75 keer meer dan de laagst betaalde werknemer bij KPN.

''Dit is niet uit te leggen. Niet aan de medewerkers, niet aan de klanten en ook niet aan de aandeelhouders. KPN krimpt en dat voelt het personeel al jaren'', aldus onderhandelaar Joost van Herpen van FNV Publiek Belang.

Ook vorig jaar liepen de bonden te hoop tegen de bonus voor Blok. Toen kreeg hij nog een 'gewone' bonus van 548.000 euro plus een bonus van 425.000 euro in verband met de verkoop van E-Plus.

Maar vorig jaar maakte FNV met succes bezwaar tegen de extra bonus van 425.000 euro voor Blok. De KPN-topman zag toen af van de bonus en gaf het volledige bedrag terug. Deze extra bonus viel slecht omdat veel KPN-medewerkers werden ontslagen. In een paar jaar tijd verloren meer dan 7000 medewerkers hun baan. Ook voor dit jaar heeft het bedrijf extra bezuinigingen aangekondigd.

'Hogere beloning door goede prestaties'
Een woordvoerster van KPN zei in een reactie dat de variabele beloning gestegen was door de 'goede prestaties'. ''KPN heeft in 2015 bijvoorbeeld een zeer sterke klantengroei gerealiseerd en ook de klanttevredenheid was nog niet eerder zo hoog. Deze sterke prestaties zie je inderdaad terug in de korte-termijnbeloning van de top. Maar ook alle andere KPN-medewerkers profiteren hiervan. Zij krijgen namelijk ook een bonus vanwege de goede prestaties in 2015.''

Bron: RTL Z / ANP
Meer over