Geld en Werk

'Klant Ziggo en Vodafone goedkoper uit'

16 februari 2016 10:50 Aangepast: 01 augustus 2017 10:00

Consumenten zijn straks waarschijnlijk goedkoper uit nu Ziggo en Vodafone in Nederland samengaan.

Dat zegt Tim Poulus van Telecompaper. Ze kunnen samen beter de concurrentie aan met KPN en het ligt voor de hand dat de prijzen dan zullen worden verlaagd. Diensten worden gebundeld en dat gaat vaak gepaard met een kostenvoordeeltje voor de klant.

Jos Versteeg van Theodoor Gilissen vraagt zich af of de prijzen onmiddellijk naar beneden zullen gaan, maar in ieder geval wel op langere termijn. ''Dat is een trend die je ziet en ik vind eigenlijk dat kabelaars en telecombedrijven best hoge marges halen, de winstgevendheid kan wel wat naar beneden''.

'Minder geld kwijt aan nieuwe klanten'
Versteeg denkt dat Ziggo en Vodafone wat minder zullen verdienen als ze alle diensten gaan leveren aan klanten, maar het voordeel is dat consumenten minder snel van aanbieder zullen wisselen. ''Dat levert een hoop gedoe op en ze zorgen er zelf ook voor dat at een hoop gedoe blijft''. Als je minder geld kwijt bent aan het binnenhalen van nieuwe klanten (omdat ze minder snel weglopen), dan wegen die lagere kosten volgens Versteeg ruimschoots op tegen de wat lagere marges.

Hij denkt niet dat de toezichthouders problemen zullen hebben met de fusie tussen Ziggo en Vodafone Nederland. ‘’Ze hebben het juist gestimuleerd dat er nu een echte concurrent is van KPN. Tot nu toe was KPN de enige die 'Quad play' kon aanbieden. Dat betekent dat KPN zowel breedband internet, televisie, vaste lijn en mobiel bellen via een eigen netwerk kon aanbieden. Vodafone en Ziggo konden tot nu toe ook wel als die diensten leveren, maar daarvoor moesten ze wel op sommige onderdelen capaciteit bij andere spelers inhuren.

'Met twee spelers moet toezichthouder goed opletten'
Straks zijn er dus twee grote spelers in Nederland die alle vier de diensten kunnen aanbieden via hun eigen netwerk: KPN en Ziggo/Vodafone. ''Uiteindelijk is een monopolie het meest efficiënt, je hoeft dan maar één netwerk aan te leggen, maar je krijgt dan een soort staatsbedrijf en als er op langere termijn geen concurrentie is, dan houdt je elkaar niet scherp.'' Met twee netwerken is dat volgens Versteeg wél het geval.

Hij zegt dat er dan wel door toezichthouders op moet worden gelet dat ze geen afspraken maken over prijzen.

Jaap Koelewijn: op langere termijn juist hogere prijzen
Professor Jaap Koelewijn denkt dat de fusie van de telecomreuzen Ziggo en Vodafone op korte termijn juist voor meer concurrentie, lage prijzen en een beter aanbod zorgt. Dat zegt Koelewijn in Money Talks, vanavond om 21:30 uur op RTL Z. Maar op de langere termijn is Koelewijn somberder. ''Ze gaan de markt verdelen (met KPN) en de prijzen gaan omhoog met minder service. Daarom zijn ze nu nog wel even in gesprek met de toezichthouders''.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore