Economie

Dat wordt betalen: kilometerheffing trucks in België van start

01 april 2016 07:26 Aangepast: 31 juli 2017 23:00
Beeld © ANP

Ondanks groot verzet moeten vrachtwagenchauffeurs die door België rijden vanaf vandaag een kilometerheffing betalen. Geschatte extra kosten voor onze Nederlandse truckers: 60 miljoen euro per jaar.

Vrachtwagenchauffeurs zijn verplicht in hun cabine een kastje te installeren dat de gereden kilometers registreert op basis van gps-gegevens. 

Vrachtwagens vanaf 3,5 ton moeten tussen de 7,4 en 29,2 cent per kilometer tolweg afrekenen, afhankelijk van onder meer de grootte en uitstoot van het voertuig. Chauffeurs die zonder kastje rijden, riskeren een boete van 1000 euro.

Veel Nederlandse trucks in België
Naast Belgische transporteurs zullen het vooral bedrijven uit Nederland zijn die met de nieuwe heffing te maken krijgen. Van alle buitenlandse vrachtauto’s rijden Nederlandse het vaakst in België. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek maakten trucks uit ons land vorig jaar circa 6,5 miljoen ritten over de Belgische wegen.

De Nederlandse vervoerdersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) pleitte eerder voor uitstel van de tol vanwege problemen met de kastjes. Daarvan zijn er inmiddels zo’n 400.000 verspreid. Circa 500 Nederlandse transporteurs zouden nog niet genoeg werkende exemplaren in huis hebben.

Kinderziektes
Ook de Belgische transportsector meldde de afgelopen tijd kinderziekten met het 'tolkastje'. De 'On Board Unit' zou vaak uitvallen. In België maken ondernemersorganisaties, de bouwsector, handelsnetwerken en transporteurs zich hard voor een gewenningsperiode.

De Belgen schatten de jaarlijkse opbrengst op 750 miljoen euro en willen met een deel hiervan het wegennet verbeteren. De Nederlandse transportsector wordt volgens berekeningen van TLN met ongeveer 60 miljoen euro per jaar aan extra kosten opgezadeld.

RTL Z / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`