Economie

De komende 10 jaar gaan miljoenen pensioenen omlaag

14 februari 2016 12:00 Aangepast: 01 augustus 2017 10:30

De Nederlandse pensioenfondsen hebben het zeer moeilijk. Bij de huidige stand van zaken moeten alle fondsen gaan korten. De komende 10 jaar zal ieder jaar het pensioen van miljoenen deelnemers worden verlaagd.

Binnen bijna alle besturen van de ruim 100 Nederlandse pensioenfondsen wordt over korten gesproken. 'Het is niet meer houdbaar' en 'we zakken met de dekking ver weg, zelfs door de kritische grens', blijkt ondermeer uit een rondgang van RTL Z langs diverse bestuursleden.

Hoogstwaarschijnlijk worden de pensioenen vanaf 2017 verlaagd. De kortingen mogen worden uitgesmeerd over 10 jaar, maar zullen wel al meteen volgend jaar ingaan. Korten op de pensioenen is een groot maatschappelijk probleem. 3 miljoen mensen zijn afhankelijk van hun AOW of hun pensioen. Alleen het ABP heeft al ruim 800.000 gepensioneerden. De AOW wordt niet verlaagd.

Pensioenfondsen hebben geld tekort
De actuele dekkingsgraad van de grote pensioenfondsen is afgelopen week gedaald tot ruim onder de 90 procent. De pensioenfondsen verloren dit jaar al 9 à 10 punten in de dekkingsgraad.

Thumbnail

Uit berekeningen van RTL Z blijken dat ambtenarenpensioenfonds​ ABP en het mediapensioenfonds PNO zijn gezakt tot 87 procent. Zorg en Welzijn staat zelfs op 86 procent. Daarmee zijn de fondsen zover gezakt dat ze vanaf 2017 de pensioenen onvermijdelijk moeten korten. Andere fondsen, zoals het metaalfonds PME staan ook dik in het rood met een dekking van rond de 88 procent.

De fondsen informeren de deelnemers momenteel zelf dat de kans op een pensioenverlaging toeneemt. Bij het ABP en PNO ligt de kritische grens bij een dekkingsgraad van 90 procent en daar zijn ze nu ruim onder terecht gekomen.

Fondsen zakken door de kritische grens
Ellen Habermehl, de woordvoerder van Zorg en Welzijn, stelt dat het fonds voor de zorg bij 87 procent onder de kritische grens zakt. Als het fonds daar voor het eind van het jaar onder zakt, dan volgt voor het eerst in de geschiedenis een verlaging van de pensioenen van de dokters en zusters.

Habermehl stelt tegenover RTLZ: "Als we op de peildatum van 31 december onder de kritische grens van 87 procent zitten, dan zullen we in 2017 moeten korten."

Zorg en Welzijn mag iets langer wachten met korten dan bijvoorbeeld het ABP, omdat het deelnemersbestand van het fonds veel jonger is dan gemiddeld. 

Geen herstel
De pensioenfondsen herstellen maar niet van de (krediet)crisis. Door ellende met aandelen en de lage rente, zakken de dekkingsgraden steeds verder weg. Sinds 2003 duiken de fondsen regelmatig in de min. Een pensioenfonds moet minimaal een dekking hebben van 105 procent. Om gezond te zijn moeten alle fondsen over 10 jaar zelfs op 125 procent zitten. Halen ze dat niet, ook niet met hogere pensioenpremies, dan moeten de pensioenen omlaag.

De rente is de grote boosdoener. Pensioenfondsen moeten rekenen met het risicovrije rendement dat ze kunnen halen. Als we dan kijken naar het rendement op Nederlandse staatsobligaties dan is meteen duidelijk dat de situatie niet langer houdbaar is. De rente op 10-jaars staatsobligaties ligt nu op 0,37 procent per jaar. Voor 20 jaar krijgen de fondsen nog maar 0,87 procent rente. De rekenrente van de pensioenfondsen is een afgeleide van deze staatsobligaties. Deze rekenrente staat momenteel op het laagste niveau ooit.

Vorig jaar mochten pensioenfondsen nog met 1,75 procent rekenen, in januari daalde de rente naar 1,45 procent en nu is de rekenrente voor de pensioenverplichtingen 1,35 procent. De pensioenfondsen moeten erop rekenen dat ze de komende tientallen jaren maar 1,35 procent rendement kunnen maken.

Een voorbeeld
Volgens de Pensioenwet moet een pensioenfonds buffers aanhouden om de pensioenen in de toekomst te kunnen betalen, vooral om de jongeren van nu te beschermen. Omdat veel fondsen niet aan die eis voldoen, moeten ze jaarlijks een herstelplan indienen bij De Nederlandsche Bank. Hierin nemen ze op welke dekkingsgraad minimaal nodig is om de pensioenen niet te hoeven verlagen.

Bij het mediapensioenfonds PNO moet bijvoorbeeld per 31 december 2016 de dekkingsgraad boven de 90 procent liggen. Wat ook vergelijkbaar geldt voor het ABP. Komen ze daar toch onder, en dat is afgelopen week gebeurd, dan moeten ze korten. Ze mogen de pensioenverlaging wel spreiden over 10 jaar.

Stel dat de dekkingsgraad op 31 december 2016 nog steeds 87 procent bedraagt. Dan moeten de pensioenen in totaal met 3 procent worden verlaagd. Dit betekent een jaarlijkse pensioenverlaging van 0,3 procent gedurende 10 jaar. Elk jaar gaat het pensioen dus iets verder omlaag.

Over indexeren van pensioenen wordt dan helemaal niet meer gesproken. De komende 10 jaar kunnen gepensioneerden een vergoeding voor de hogere levenskosten sowieso wel op hun buik schrijven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore