Aaarg, het is de nummer één ergenis van festivalbezoekers: die stomme muntjes. Bij binnenkomst moet je eerst in de rij staan om ze te halen en vervolgens kom je thuis met broekzakken vol. Die bewaar je dan maar weer voor de volgende keer, waarna ze even later gewoon in de prullenbak eindigen.
Gelukkig: er is hoop.
Festivals zijn aan het experimenteren geslagen met nieuwe betaalmethodes, zo gebruikt Sziget betaalkaarten waar een bedrag op gezet kan worden - het Hongaarse evenement is één van de grootste in Europa. Op het Indian Summer Festival werd eerder dit jaar gebruik gemaakt van een betaalapp van de Rabobank.
Daarnaast is er ook start-up Invista, die sinds twee jaar verschillende alternatieven bedenkt voor de muntjes, zoals een polsbandje of via de festival-app. Daardoor is het mogelijk om met de chip in de telefoon of in het bandje te betalen. Dat is ook handig voor de organisator, want die kan inventariseren wat bepaalde bezoekers op zo'n festival kopen, zoals bijvoorbeeld water en burrito's, of vooral cola en hotdogs.
Liever kijken dan lezen?
Het kan ook goed misgaan
Het zijn vooral de kleinere festivals die deze alternatieve betaalmethodes uitproberen. De reden dat bijvoorbeeld Lowlands of Pinkpop nog zijn niet overstapt is praktisch: het kan ook wel eens misgaan. Als het internet crasht door een te groot aantal bezoekers, kan er niet afgerekend worden. In 2015 gebeurde dat bijvoorbeeld op het Duitse festival Hurricane. De schade? 60.000 euro.
En daarnaast is er nog een klein, maar belangrijk dingetje: festivals vinden het stiekem ook niet zo erg om het systeem met munten nog even aan te houden. Een biertje voor één muntje, klinkt namelijk stukken goedkoper dan 3 euro voor een glaasje.
Meer op rtlz.nl: