Geld en Werk

Flauwe grap of pesten? 1,2 miljoen slachtoffers van pestgedrag op het werk

06 juni 2016 03:05 Aangepast: 31 juli 2017 07:00
Archieffoto. Beeld © iStock

Ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders zijn het slachtoffer van pestgedrag op het werk. Het kan gaan om pesten, discriminatie of (seksuele) intimidatie. Om er iets aan te doen komt minister Asscher met een campagne.

Het zijn niet alleen collega's die pesten. Soms komt het pestgedrag ook van leidinggevenden. Door pesten op de werkvloer gaat het ziekteverzuim flink omhoog. Werknemers melden zich gemiddeld zeven dagen per jaar ziek door ongewenst gedrag op het werk.

Kost veel geld

Naast veel persoonlijk leed, kost het werkgevers ook handen vol geld. Onderzoeksinstituut TNO berekende dat het werkgevers zo'n 1,7 miljard euro per jaar kost.

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid komt daarom met een speciale campagne tegen ongewenst gedrag op het werk. Het feit dat zoveel mensen vorig jaar met ongewenst gedrag te maken hadden 'laat zien dat deze campagne geen overbodige luxe is', zegt de minister.

Half miljoen euro

Hij trekt een half miljoen euro uit voor een groep deskundigen die bedrijven kunnen helpen en de inspectie gaat er meer aandacht aan besteden.

De campagne vraagt vooral aandacht voor het grijze gebied tussen een grap en ongewenst gedrag. Asscher: "Niemand is hetzelfde, wat de één wel een leuk geintje vindt, ontneemt de ander volledig het plezier in het werk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore