Het Financiële Plaatje

Goud geld voor kortlopende leningen: staat strijkt 100 miljoen op

14 mei 2016 09:49 Aangepast: 31 juli 2017 12:00

Het klinkt misschien vreemd, maar als de staat kortstondig geld leent, dan levert dat sinds vorig jaar geld op. In 2016 kan de beloning op 'rood staan voor het Rijk' oplopen tot bijna 100 miljoen euro.

Het mantra 'geld lenen, kost geld' gaat allang niet altijd meer op. Door de extreem lage rentestanden en de opkoopprogramma's van centrale banken is het lenen van geld voor landen bijzonder goedkoop geworden.

Zo goedkoop, dat sterke landen zoals Nederland vaak zelfs geld toe krijgen als ze geld lenen. En dat begint steeds meer een flinke bron van inkomsten te worden.

Kortlopende leningen

Om aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen moet de staat vaak geld lenen, door middel van staatsobligaties. Dat kan via langlopende leningen (met een looptijd van bijvoorbeeld 10 of 30 jaar) maar ook via (zeer) kortlopende leningen. Dit zogenoemde schatkistpapier geeft de staat uit om op korte termijn gaten te dichten.

Die kortlopende leningen brengen tegenwoordig behoorlijk wat geld in het laatje. Beleggers en andere instellingen die tijdelijk veel geld over hebben zoeken vaak naar plekken om dit geld veilig te stallen.

Nederlandse staatsobligaties zijn extreem veilig, als je je geld aan Dijsselbloem uitleent weet je zeker dat je je geld ook terugkrijgt. Daarom moet daar tegenwoordig dus geld op worden toegelegd door de partijen die het geld uitlenen.

Geld op de bank zetten kost ook geld

Het alternatief voor grote beleggers is om geld op de bank te zetten, maar dat kost tegenwoordig voor grote partijen ook geld. Zo betalen banken 0,4 procent rente aan de ECB als zij geld willen parkeren bij de ECB.

Dat berekenen de banken weer door aan grote ondernemingen of beleggers met veel geld.

Geld in kluis is lastig

Je kunt als grote belegger natuurlijk ook je geld op kantoor bewaren. Dan hoef je er niet op toe te leggen. Zo stopt de grote Duitse herverzekeraar Münchener Rück een deel van zijn geld daarom dus maar in een kluis.

Maar ja, bewaar maar eens honderd miljoen of een miljard ergens in bankbiljetten, dat kost heel veel ruimte. Daarbij loop je het risico in geval van inbraak of brand alles kwijt te zijn. Biljetten van 500 euro branden prima en oh ja, biljetten van 500 euro gaan eruit, straks zijn biljetten van 200 euro de grootste coupure.

2013 en 2014 nog 'duur'

In 2013 leverde Nederlands schatkistpapier met een looptijd van zes maanden nog een gemiddeld rendement op van 0,012 procent voor de uitlenende partij, de belegger dus. Een zeer kleine winst, maar uiteindelijk kostte het Nederland in een jaar tijd ruim 5,5 miljoen euro.

In 2014 was het rendement voor beleggers zelfs wat opgelopen naar 0,032 procent. In dat jaar betaalde Nederland bijna 9 miljoen euro om snel geld te kunnen lenen.

Geld toe

Maar vorig jaar kwam de grote omslag. Mede onder druk van het opkoopprogramma van de ECB daalden de rentes op staatsobligaties hard. Het gemiddelde rendement daalde naar -0,227 procent op jaarbasis. Dat betekent dat de geldschieter dus moet betalen om geld uit te mogen lenen aan de staat. Daardoor maakte de staat in 2015 maar liefst 39 miljoen euro winst op het lenen van geld.

In de eerste vier maanden van 2016 was de winst op schatkistpapier al opgelopen tot 32,5 miljoen euro. Als we deze lijn doortrekken naar eind 2016, dan komt de bonus dit jaar voor de staat naar schatting uit op zo'n 100 miljoen euro.


Thumbnail

Disconto

Dat geld verdienen op leningen gaat voor de staat ook nog eens op een buitengewoon eenvoudige manier. De obligaties worden namelijk uitgegeven op disconto-basis. Dat betekent dat de geldlener en geldgever van te voren de (negatieve) rente verrekenen.

Stel de staat wil een miljard lenen, tegen een rente van -0,5 procent op jaarbasis, dan betaalt de geldschieter de verschuldigde negatieve rente al vooraf. Hij betaalt dan 1,005 miljard en krijgt aan het eind van de looptijd maar een miljard terug.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van