Werk

Stressloos je werk achterlaten? 'Begin maand voor vakantie aan overdracht'

05 juli 2017 09:50 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Archieffoto. Beeld © iStock

Stress vóórdat je op vakantie gaat? 40 procent van de werkende Nederlanders heeft er last van. Wat je in ieder geval níét moet doen: harder gaan werken om alles af te krijgen.

Thumbnail

Jaap van den Broek, arbeidspsycholoog, komt ze vaak tegen. Van die mensen die moeite hebben met hun werk loslaten. En die dan 'tien keer zo hard gaan werken' om alles af te krijgen voor ze op vakantie gaan. "Die mensen kunnen tegen een burn-out aan zitten of snel overspannen raken", zegt Van den Broek. 

Uit een onderzoek van de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO) blijkt dat een derde van de ruim 500 ondervraagde Nederlanders een chaotische overdracht heeft of helemaal niemand heeft om werk aan over te dragen. "Dan ga je dus niet ontspannen op vakantie", weet Van den Broek.

Knop om

Mensen die hun werk niet of niet soepel kunnen overdragen, kunnen de knop veel minder vaak omzetten en zijn ook vaker met werk bezig tijdens de vakantie. Gevolg: de eerste paar dagen loop je 'als een kip zonder kop rond'. "En dat wil je niet." 

Hoe ontstaat vakantiestress onder werknemers? "Enerzijds komt het doordat we er aandacht aan geven met z'n allen", bekent Van den Broek. "Rond deze tijd verschijnen er altijd artikelen met waarschuwingen over vakantiestress." Maar: dat is niet voor niks. Loslaten ís lastig voor heel veel mensen. "Dat komt omdat mensen eigenlijk niet zo van verandering houden. En vakantie ís verandering. Het brengt spanning met zich mee. We moeten nadenken over waar we heen willen, hoelang, wanneer, wat doen we met de kinderen. We moeten dingen organiseren, inplannen. Is leuk, maar ook is het veel gedoe op een moment dat we toch al vinden dat we moe mogen zijn van en jaar werken."

Meer regelen op werkgebied

En daar komt bij: we moeten ook op werkgebied meer regelen. Wie neemt je werk over, wat neem je nog wel aan en wat niet? "Door die spanning en dat geregel raken we ons natuurlijke ritme kwijt, komen we onder druk te staan en gaan we primair reageren."

Mensen raken dan hun relativeringsvermogen en gevoel voor humor kwijt, ze reageren kortaf, hebben een korter lontje en maken zich meer zorgen. Van den Broek: "Dat leidt er weer toe dat we ons halsstarrig willen vasthouden aan dingen. Terwijl je vlak voor je vakantie dus juist al moet beginnen met dingen lóslaten."

Oké. Loslaten dus. Maar hoe dan? "Het allerbelangrijkste: plannen, plannen, plannen. Maak een paar maanden van te voren een lijst met het werk dat je zelf nog moet en wilt doen en wat je wilt overdragen." Ook belangrijk: zet in hoofdlijnen op papier wat je wil overdragen. Goed voor degene die je werk overneemt, maar ook fijn voor jezelf. 

Niet te veel bespreken!

Ook is het wijsheid het aantal besprekingen in de laatste twee weken voor je vakantie te beperken. "Laat gaten in je agenda voor dingen die je moet overdragen." Ook als er last minute nog nieuwe dingen op je bordje komen: geef aan bij je leidinggevende wat je nog wel kunt doen en wat je 'na je terugkomst op zult pakken'.

En dan ben je op vakantie. Zit je aan het zwembad. Te staren naar je werkmail. 21 procent checkt de werkmail regelmatig vanaf zijn vakantieadres, zo blijkt uit het onderzoek van NBPO. "Dat is bijna neurotisch", zegt Van den Broek. "Als je dat doet, moet je uitkijken. Er zijn niet voor niets bedrijven, zoals Volkswagen een paar jaar geleden, die het verbieden om op vakantie je werkmail te bekijken en je mail tijdelijk blokkeren."

Hardleers

Van den Broek weet: je moet werknemers tegen zichzelf in bescherming nemen. Met name de harde werkers. "We zijn hardleers", zegt hij. "Ik heb vaak gehad dat ik tot de laatste dag hard doorwerkte, waardoor ik in mijn vakantie nog vier dagen druk was en tegen mezelf zei: 'Volgend jaar ga ik het anders doen'."

Dat jaar daarop deed hij het ook inderdaad anders. Maar dat jaar dáárop? "Ik trapte gewoon weer in dezelfde valkuil. Onder druk vergeten we wat verstandig is. Dus je moet dat vóór zijn en er op tijd voor zorgen dat die druk er niet komt." 

Te druk voor vakantie

  • Bijna driekwart van de werknemers heeft minder dan één week vakantie nodig om los te komen van het werk. Ruim een kwart heeft daar veel meer tijd voor nodig.
  • Twee op de vijf werknemers (40 procent) worden tijdens vakantie gebeld of gemaild door hun werk. In 2010 was dat nog 25 procent. 
  • Bijna twee op de vijf werknemers zeggen dat het werk het niet eens toelaat om op vakantie te gaan. Circa 38 procent heeft het te druk om de komende drie maanden het aantal vrije dagen op te nemen dat zij zouden willen opnemen. 

Bron: Randstad Werkmonitor 2017 kwartaal 2 (pdf)

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van