Geld & werk

Geen bouwhypotheek door private lease: 'Je staat geregistreerd en krijgt niks meer'

08 augustus 2016 14:00 Aangepast: 30 juli 2017 18:00
Kevin en Agnes met hun private lease-auto. Beeld © RTL Nieuws

Kevin en Agnes vonden anderhalf jaar geleden een Citroën C1 via private lease. Maar nu ze hun huis willen verbouwen, blijkt dat ze daarvoor geen hypotheek kunnen afsluiten. Een privateleasecontract wordt namelijk standaard aangemeld bij het Bureau Kredietregistratie (BKR).

"We dachten: makkelijk. Een auto voor een vast bedrag. Als-ie kapot is kan-ie naar de garage, zonder extra kosten", vertelt Agnes. Private lease leek een uitkomst voor het stel, maar nu zit die keuze ze flink in de weg.

Wat Agnes en Kevin net als veel andere Nederlanders niet wisten, is dat ze door het leasecontract geregistreerd staan bij het BKR. En daardoor kunnen ze nu geen verbouwingshypotheek afsluiten om hun huis onder handen te nemen.

Contract overdragen

Kevin baalt er stevig van. "Je krijgt niks meer. Een lening voor een verbouwing, doorlopend krediet, alles is gelijk niet meer mogelijk als je geregistreerd staat."

Om hun huis toch te kunnen verbouwen, proberen zij hun contract nu op naam te zetten van de ouders van Kevin. "Hopelijk lukt dat. Dan kunnen we zonder problemen een verbouwingshypotheek krijgen."

Meer op rtlnieuws.nl:

Private leaseauto? Dan kun je minder hypotheek krijgen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore