Populair bij criminelen

Maak biljet van 500 euro ongeldig, zegt chef van witwaspolitie

04 mei 2019 07:06 Aangepast: 04 mei 2019 08:32
Dit biljet wordt niet meer uitgegeven, maar is nog wel geldig. Beeld © EPA

Het biljet van 500 euro wordt niet meer uitgegeven door de centrale banken, maar het houdt wel zijn waarde. En dat moet veranderen, zegt de chef van de financiële inlichtingeneenheid FIU. Het briefje is namelijk een populair betaalmiddel bij criminelen.

Dat centrale banken geen biljetten van 500 euro meer laten drukken, lost niets op, zegt teamleider Theo Akse van de FIU in De Telegraaf. "Criminelen halen hier hun schouders over op. Pas als we het biljet helemaal afschaffen, maken we het ze lastig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Einde van 500-eurobiljet in zicht: laatste landen stoppen met uitgifte

Het briefje van 500 euro werd juist afgeschaft vanwege het gebruik door criminelen. Het was één van de grootste bedragen op een biljet en daarom de favoriet van drugscriminelen.

Het stoppen met het uitgeven van het biljet lijkt volgens Akse een 'daadkrachtige maatregel', maar het lost het probleem niet op. Criminelen kunnen de briefjes gewoon blijven gebruiken. "Met nog honderden miljoenen vijfhonderdjes in de markt kunnen ze gewoon doorgaan met wat zij al jaren doen."

540 miljoen 500-eurobiljetten

Volgens de ECB waren in 2016 nog 540 miljoen biljetten van 500 euro in omloop, met een waarde van 269,9 miljard euro. Dat aantal daalt nauwelijks: in maart dit jaar waren het nog ongeveer 509 miljoen biljetten met een waarde van 254,6 miljard euro.

De ECB voert deze maand nieuwe bankbiljetten in van 100 en 200 euro met verbeterde veiligheidskenmerken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore