Geld en Werk

Kamp wil onderzoeken of franchisewetgeving mogelijk is

17 februari 2016 14:08 Aangepast: 01 augustus 2017 10:00

Minister Henk Kamp van Economische Zaken gaat onderzoeken of gedragsregels voor de franchisesector in de wet opgenomen kunnen worden. Op die manier moeten de terugkerende problemen tussen franchisegevers- en nemers worden opgelost.

Veel grote ketens, zoals Albert Heijn, Hema, Domino's Pizza, hebben franchisenemers. Dat zijn ondernemers die onder de naam van de keten een winkel runnen. De eigenaar van het concept bepaalt daarbij de uitstraling, producten en andere zaken en heet een franchisegever. Niet alleen winkelketens worden volgens dit concept opgebouwd, maar ook bijvoorbeeld zorgorganisaties of financieel dienstverleners.

Voor franchisegevers is dit belangrijk om eenduidigheid uit te stralen, zodat de consument weet waar hij aan toe is. In franchise-overeenkomsten worden daarom bijvoorbeeld zaken afgesproken als de uitstraling, de leverancier van producten en openingstijden. Ondernemers kunnen meteen gebruik maken van de faciliteiten die een franchisegever biedt en hoeven bovendien niet eerst naamsbekendheid op te bouwen.

Conflicten veel in nieuws
Afgelopen jaren kwamen redelijk veel conflicten tussen deze twee partijen in het nieuws. Zo waren bakkers van Bakker Bart boos omdat ze goedkoper meel wilden bestellen, protesteerden twee Jumbo franchisenemers omdat er teveel winkels van dezelfde keten in de regio werden geopend en voelden Albert Heijn-ondernemers zich benadeeld over prijzen, bonussen en kosten.

Kamp wil dit soort conflicten in het vervolg voorkomen en vroeg daarom om een gedragscode. Na een jaar overleggen, is de code vandaag gepresenteerd door de branche. De partijen werden het niet zomaar eens; er was veel discussie over onder andere de striktheid van de formuleringen in het raamwerk.

Kamp wil een wet
Er is al een Europese code waar de franchisesector zich op kan baseren, maar de variant was volgens de rechter in 2013 hooguit een fatsoensnorm en niet afdwingbaar. Als er sprake is van een conflict, dan is alleen algemene Nederlandse wetgeving bindend. Sommige Europese landen, zoals Frankrijk, Spanje, Italië en België hebben franchising wel apart in een wet opgenomen.

De minister ziet veel voordelen om hun voorbeeld te volgen: "Deze code is zo belangrijk dat naleving moet worden gewaarborgd", zegt hij daarover. Daarnaast moet een geschillencommissie voorkomen dat de rechter eraan te pas moet komen.

'Wet kan verlammend werken'
De vereniging van franchisegevers, NFV, is geen voorstander van de wet, vertelt Managing Director Romana Engeman. Volgens haar is het problematisch als er veel zaken vastgelegd worden in de wet, omdat er dan slecht kan worden ingespeeld op de veranderende markt. "Wetgeving is veel bindender en dat kan verlammend werken in de vernieuwing. Het is van belang dat een formule concurrerend blijft in de markt en dat een goed product- en dienstenpakket daarop aansluit."

In tegenstelling tot een wet, biedt de gedragscode een normenkader waarin de wederzijdse verhoudingen zijn vastgelegd. "Er wordt ook gezegd dat een gedragscode een levend document moet zijn. Deze code is een compromis tussen alle partijen waar lang aan gewerkt is. De markt moet eerst bepalen of het een goed instrument is." Daarnaast kan een wet volgens NFV buitenlandse franchisegevers afweren omdat Nederland dan afwijkt van het internationale speelveld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore