Geld en Werk

Nederlandse start-up introduceert 'Netflix voor games'

29 februari 2016 14:00 Aangepast: 20 augustus 2019 13:18

Honderden games voor één vast bedrag per maand. Het kan bij Utomik, een Nederlandse start-up die de Netflix voor games wil worden. "De grote games hebben wij nog niet, maar we zorgen er wel voor dat je nieuwe games ontdekt", zegt ceo Doki Tops.

De Eindhovense start-up timmert al een tijdje aan de weg. Omdat de Nederlandse game-industrie piepklein is, reist Doki Tops (links op de foto boven) veelvuldig tussen zijn Brabantse werkplek en kantoor in Silicon Valley. "Ik reis veel op en neer, want de game-uitgevers waarmee we in gesprek zijn zijn veelal gevestigd in de Verenigde Staten", legt Tops uit.

Nog niet de bekendste games

Utomik is eind 2014 opgericht en begon met enkele tientallen games. Een kleine twee jaar later opent de start-up zijn deuren voor het publiek met een gamebibliotheek met maar liefst 600 games, waarvan er 145 direct speelbaar zijn. De komende tijd wordt de rest van de games toegevoegd.

Een kleine greep uit het aanbod: Darksiders, Titan Quest en Evoland II. Dat zijn niet de bekendste games, maar daar draait het volgens Tops niet om: "De mensen die onze dienst het afgelopen jaar hebben getest, waren juist enthousiast dat ze met games in aanraking komen die ze normaal gesproken nooit zouden kopen."

Games als FIFA en Call of Duty zijn nog niet te vinden in de gamebibliotheek van Utomik. "Deze titels zijn momenteel te duur of te nieuw om binnen te halen", legt Tops uit. "Maar we voeren gesprekken met grote partijen over hun games, om bekende titels aan te trekken." Welke uitgevers en titels dit zijn, wil Tops nog niet zeggen.

Daarnaast zouden dergelijk populaire games het royaltymodel van Utomik te veel beïnvloeden. Het bedrag dat leden maandelijks betalen, wordt verdeeld onder de gespeelde games. Speel je gedurende de maand vier verschillende games?

Dan krijgt elke game betaald naar rato van hoe lang deze is gespeeld. Eén hele grote populaire game zou dan mogelijk alle inkomsten binnen harken, waardoor andere uitgevers achter het net vissen. Een abonnement op Utomik kost nu 5,99 dollar en wordt later verhoogd naar de normale prijs: 9,99 dollar.

Spelen terwijl je downloadt

Utomik komt in dertig verschillende landen beschikbaar voor Windows-computers. Een handige feature van de software is dat een game heel snel kan worden gespeeld. "Er wordt eerst een klein stukje van het spel gedownload, waarna je direct kunt spelen. Terwijl je speelt, wordt de rest gedownload", legt Tops uit.

De start-up is ook bezig om exclusieve games binnen te halen. "Dat is een slimme tactiek die ook Netflix met zijn eigen series en films hanteert, maar we kunnen helaas niet beginnen met zo'n exclusief aanbod aan games."

Doel voor het eind van dit jaar is om 50.000 betalende gebruikers te hebben. Om dat te bewerkstelligen, is Utomik in gesprek met investeerders. "We hebben al twee investeringen gehad, maar om te groeien hebben we meer budget nodig", zegt Tops.

Een overname door een groot bedrijf behoort ook tot de mogelijkheden. "Er wordt naar Utomik en onze technologie gekeken en ik weet hoe de gamewereld werkt. Maar voor nu focussen we ons op onze gamedienst en willen we zo veel mogelijk mensen met nieuwe games kennis laten maken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore