Geld en Werk

Doorwerken tot je 75ste? 'Zo blijf ik gezond en spreek ik nog eens iemand'

09 augustus 2016 15:10 Aangepast: 09 augustus 2016 15:15
Archieffoto Beeld © ANP

Veel mensen kijken er jarenlang naar uit: hun pensioen. Eindelijk kunnen ze dan met de camper door Zuid-Europa reizen. Toch zijn er ook mensen die na hun pensioen doorwerken, en dat is helemaal niet zo'n slecht idee volgens arbeidspsycholoog Flores van Emmerik.

"Als je nog gezond bent, waarom zou je dan op je 67ste stoppen? Dat is helemaal nergens voor nodig", zegt hij. "Vroeger zag je nooit mensen die na hun pensioen doorwerkten. Nu zijn er zelfs specifieke uitzendbureaus voor."

'Zo zie je nog eens wat'

De 72-jarige Lex van Tricht werkt via één van die uitzendbureaus. "Ik ben sinds mijn 65ste gewoon blijven werken", zegt hij. "Op dit moment werk ik vier dagen per week, gewoon omdat ik het leuk vind, en het valt me helemaal niet zwaar."

Lex werkt voor een financieringsmaatschappij en rijdt heel Nederland, België en Luxemburg door om voorraden van bedrijven te controleren. "Morgen ga ik weer naar Luxemburg, zo zie je nog eens wat van Europa. Ze willen mij er graag bij houden, omdat ik naast Nederlands ook Frans spreek. Dat is heel waardevol bij zo'n internationaal bedrijf."

Niet eenzaam worden

"En ik vind het zelf ook leuk, want ik wil niet eenzaam worden. Mijn kinderen wonen ver weg en ik ben alleen. Op deze manier ontmoet ik mensen en heb ik nog wat contact. Zo lang mijn gezondheid het toelaat, wil ik hiermee doorgaan."

De 70-jarige Els van 't Klooster deelt die mening. Met pensioen gaan wil ze niet, want dan zit ze in haar eentje thuis en daar heeft ze geen zin in. "Dus ik werk in de catering bij een ICT-bedrijf. Dat is heel leuk, want daar werken mensen van over de hele wereld."

'Ik wil de wereld verkennen'

"En ik merk dat het mij gezond houdt. Ik heb artrose en suikerziekte, maar door het werk blijf ik bewegen, en daardoor blijf ik fit. Daarnaast levert het ook wat extra geld op. Zonder het werk zou ik 1600 euro per maand hebben, waar je prima van kunt leven, maar met het werk erbij kan ik nog eens op vakantie."

Helaas moet ze in december een half jaar stoppen, omdat ze al zes halfjaarcontracten achter elkaar heeft gehad. "Dan kan ik met het geld dat ik gespaard heb op reis. Ik wil de wereld verkennen, naar Argentinië en Chili. En als ik dan terug ben, ga ik de gang schilderen en behangen."

"Maar in juni wil ik gewoon weer beginnen met werken. Want ik ga voorlopig niet met pensioen. Ik vind het werken leuk en zou niet weten wat ik de hele dag thuis moet doen."

Gevoel van betekenis

Arbeidspsycholoog Flores van Emmerik herkent dit beeld, zegt hij. "Je ziet heel vaak mensen die op de pensioenleeftijd stoppen met werken, maar zich heel fit voelen. Die vervelen zich dan thuis. Als ze doorwerken geeft dat hen een gevoel van betekenis. Het idee dat je verplichtingen hebt, dat je ergens nodig bent, dat is voor veel mensen heel gezond."

"Door die gedachte vallen mensen niet in een gat na hun pensioenleeftijd. Zo lang je plezier beleeft aan je werk en je gezond bent, is het dus verstandig om gewoon door te werken. Dat je oud bent maakt niets uit, dirigent Pierre Boulez werkte zelfs door toen hij eigenlijk al doof was."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore