Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Peter wilde zijn hele huis verbouwen, maar kon opeens niet meer

Peter de Kreij (27) was van plan zijn hele woning te gaan verbouwen, maar na ruim vierenhalf jaar klussen ging het mis. "Ik was er opeens helemaal klaar mee. Had geen puf meer."

Hij was vijf jaar geleden zo gelukkig met zijn aankoop: een voorhuis van een oude boerderij in het Zuid-Hollandse Bleskensgraaf. Voor 80.000 euro had Peter de Kreij het stulpje op de kop getikt. Een koopje, maar het huis moest dan nog wel van top tot teen worden opgeknapt. 

Alles nieuw

"De nutsvoorzieningen moesten allemaal worden aangelegd, er moest een extra verdieping in, de badkamer moest volledig worden verbouwd en er zat nog geen keuken in. Alles moest gedaan worden, maar daar had ik juist heel veel zin in", vertelt de onderhoudsmonteur.

Peter is geen uitzondering. Nederland is klusland, blijkt uit onderzoek van Werkspot, een online marktplaats voor klussers. Ruim 70 procent koopt liever een huis dat nog niet af is, zodat ze zelf tekeer kunnen gaan met sloophamers en boren.

Hulp van vrienden

Peter wist ook wel dat hij aan een monsterklus was begonnen. Gelukkig kreeg hij hulp van vrienden, kennissen en een bevriende timmerman. Ieder vrij uurtje van de dag was hij in zijn huis te vinden. "In het begin had ik er echt lol in. Ik wilde voor 40.000 euro verbouwen. Het werd 50.000. Op zich prima."

In de klusperiode ontmoette Peter ook zijn vriendin. Peter en zijn vriendin gingen na ruim vier jaar samenwonen in het huis. Toen liep het mis. "De zin in het klussen was weg. Ik had echt geen zin meer." De bovenverdieping was wel klaar, de keuken ook. Maar de woonkamer en de hal nog niet. "Ik had op een één of andere manier geen puf meer."

Thumbnail

De boerderij die Peter vijf jaar geleden kocht.

Help, mijn man is klusser

Peters vriendin was er op een gegeven moment klaar mee. Ze wilde niet in een half huis wonen en schakelde de hulp in van het tv-programma 'Help, mijn man is klusser'. Peter: "Op een dag kwam ik thuis en stond ik opeens oog in oog met de programmamakers. Dat was even schrikken, maar eigenlijk was ik er ook heel blij mee. Dit was een kans om het af te maken."

Met hulp van het programma kwam het huis binnen een week klaar. "Ik had opeens weer zin om het af te maken. Ik werkte van 's ochtends 7 tot 's nachts drie. Het resultaat is prachtig geworden."

Klusdip

Waarom Peter het zelf niet kon afmaken, weet hij niet. "Ik denk dat fanatieke klussers het gevoel wel herkennen. Gelukkig kon ik de knop uiteindelijk toch weer omzetten." 

De klusdip heeft hem niet zijn relatie gekost. Integendeel: Peter gaat binnenkort trouwen. Maar in het huis woont hij niet meer. "We wonen sinds kort in België. Dat heeft niets met het huis te maken, maar we wilden graag in België gaan wonen." 

Peter zit nu tijdelijk in een huurhuis. "We willen een huis kopen. Dan gaan we wel wat klussen. Maar niet meer zo heftig als in het vorige huis. Daar ben ik wel klaar mee." 

Tips van de professional

Marcel Auerbach is professioneel aannemer en de vaste klusser in het programma 'Help, mijn man is klusser'. Voor alle mannelijke en vrouwelijke klussers van Nederland zet hij zes tips op een rijtje:

1. Maak duidelijk een plan wat je wilt gaan doen. Hoe je verbouwing eruit gaat zien en binnen welk tijdsbestek dat moet gebeuren.

2. Maak een budget. Ga niet zomaar beginnen en alles slopen. Heel veel mensen verkijken zich op het budget. 

3. Doe niet alles tegelijk: dan zit je niet overal en altijd in de rotzooi.

4. Werk van boven naar beneden. Het liefst ruimte voor ruimte. Begin niet in de wc en hal tegelijk.

5. Pas op met stuken. Het lijkt heel makkelijk, maar het is echt een lastige klus. 

6. Stroom en gas aanleggen zijn gevaarlijke klussen. Kijk daarmee uit. Huur een professional in als je er geen verstand van hebt.