Geld en Werk

Er even tussenuit? Op deze bijzondere plekken kan je buiten werken

15 juni 2016 13:10 Aangepast: 31 juli 2017 05:00
Beeld © ANP

Jaloers op digital nomads die op de prachtigste plekken wonen en door middel van hun laptop ook nog eens leuk werk kunnen doen? Dat is niet voor iedereen weggelegd.

Je kunt natuurlijk op een zonnige dag in de stad op een terras werken, maar er zijn ook andere mogelijkheden om er even tussenuit te knijpen en tóch je to-dolijst af te krijgen. RTL Z zette een aantal bijzondere buitenwerkplekken voor je op een rij.

1. De zzp-camping

Je kunt natuurlijk een tentje bij een camping in de buurt opzetten of een bankje in het bos zoeken, maar dat is niet zo prettig voor je rug. Daarnaast heb je geen wifi (of je moet je telefoonbundel op willen maken). 

Dat was de reden voor De Kantoorkaravaan om een aantal omgebouwde caravans op verschillende landgoederen te zetten mét wifi en elektriciteit. "Dus je kunt ook je laptop aansluiten en een kopje koffie zetten", vertelt mede-initiatiefnemer Carolien Koehorst. Momenteel staat de karavaan onder andere op een landgoed in Dronten en een stadstuin in Amsterdam. Een kantoorunit kost zo'n 70 tot 80 euro per persoon. "Maar we zijn nog wat aan het experimenteren met de prijs", vertelt ze. 

2. De freelanceboot

Lekker: varen en werken tegelijk. Ondernemers Femke Hovinga en haar man Pieter Tiller besloten het leven wat aangenamer te maken en kochten een boot om vanuit daar hun bedrijven te runnen. Onderweg pikken ze freelancers en ondernemers op die ook een stukje mee willen varen. Ze varen op 3 of 4 juli 'een beetje afhankelijk van het weer', via Rotterdam richting Zuid-Europa. Waar ze precies heen gaan, weten de twee nog niet precies. "We blijven binnen Europa en gaan naar waar de zon schijnt. De winter hopen we in Zuid-Frankrijk door te brengen", vertelt Hovinga.

Een weekje freelancen op het water kost 500 euro per week, inclusief eten. Korter blijven kan ook, zegt ze. En ook aan wifi op de boot is gedacht. Op de website zie je waar het koppel zich op dit moment bevindt. Plan je graag vooruit? Geen zorgen: de boot vaart 10 kilometer per uur, dus je zult ze niet zo snel kwijtraken. 

3. Op een landgoed met bijzondere architectuur

Architecten Dagobert Bergmans en Maud Aarts wonen in de stad, maar wilden graag vaker buiten zijn. "Bomen planten", vertelt Aarts. Door een studie van Bergmans naar plekken waar mensen samenkomen en ideeën uitwisselen, kwam het koppel op het idee om de Buitenwerkplaats op te richten.

"We zijn bewust op een half uurtje rijden van Amsterdam gevestigd, omdat we graag mensen willen inspireren om een dag of zelfs een weekend even rustig met een afstandje naar hun werk te kijken. Dan ontstaan er nieuwe dingen."

Een dag in het zelf ontworpen en gebouwde gebouw kost 20 euro als flexwerker, inclusief lunch en koffie en thee. "Je kunt binnen zitten, maar we hebben ook een moestuin en een boomgaard met tafeltjes en stoeltjes waar je kunt zitten", vertelt ze. 's Middags luncht iedereen samen: "Dan zit je met allerlei freelancers door elkaar: van kunstenaars tot zakenmensen en ontmoet je eens andere mensen."   

4. Liever iets anders?

Op de stranden van Egmond aan Zee, IJmuiden, Noordwijk, het Veluwemeer en Biddinghuizen is er tegenwoordig een wifi-netwerk aanwezig via SoWifi, al is het niet altijd even snel.

Liever even een uurtje ergens anders werken? Seats to Meet heeft gratis flexplekken in het hele land. In de daktuin op Utrecht Centraal is het bijvoorbeeld prima vertoeven en de lunch is gratis. Tegenwoordig zijn er talloze vergelijkbare initiatieven, zo biedt Igluu bijvoorbeeld bureau's aan in Den Haag, Eindhoven en Rotterdam.

Wil je wat verder weg? In Berlijn kan je naar het hippe Betahaus om werk met plezier te combineren, in Gent heeft cultureel centrum 'Vooruit' talloze stopcontacten op het terras, zodat je ook je laptop snel op kan laden. Een tip: zoek vooraf goed uit of er goede flexplekken zijn, want niet elke stad begrijpt 'buiten werken' even goed. Zo is het in Rome erg lastig om een goede werkplek met wifi en stopcontacten te vinden. 

 

HOT HOT HOT! Drank & schaduwplekjes genoeg op ons terras! --☀️-- #zomer #terras #gent #vooruit #smelten

Een foto die is geplaatst door Performing arts center (@vooruit) op

 

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore