Geld en Werk

Dit zijn de meest waardevolle start-ups ter wereld

11 maart 2016 15:58 Aangepast: 01 augustus 2017 03:30
Beeld © Getty Images

Uber en Airbnb worden vaak genoemd als voorbeelden van succesvolle start-ups. Maar heb je ook weleens gehoord van Xiaomi, Palantir of Meituan-Dianping? Ze staan allemaal in het rijtje van meest waardevolle start-ups van dit moment.

De lijst is gemaakt door onderzoeksbureau Statista, op basis van informatie van Wall Street Journal. De jonge bedrijven die erop staan, zijn privaat gefinancierd, dus met geld van investeerders. Uber is al een tijdje de absolute winnaar, met een waardering van 51 miljard euro.

Opvallende nieuwkomer op de lijst is WeWork, dat deze week het duizelingwekkende bedrag van 430 miljoen dollar ophaalde om in Azië uit te breiden. Het heeft 21 kantoren in Europa, Noord-Amerika en Israël, waar je flexibele werkplekken en kantoren kunt huren. Zo'n 50.000 mensen maken er gebruik van. Het bedrijf is nu 16 miljard waard. 

Infographic: The 10 Most Valuable Start-Ups in the World | Statista

Aziaten rukken op
In de top 10 staan drie Aziatische bedrijven, die de plekken van een paar bekende Amerikaanse namen hebben ingenomen. De grootste is Xiaomi, een smartphonemaker uit Peking die ook weleens 'de Apple van China' wordt genoemd. Dat bedrijf staat er, ondanks tegenvallende verkopen in China, goed voor met een waardering van 46 miljard dollar.

Op plek 5 staat ook een nieuwkomer: het Chinese Meituan-Dianping, een online aanbieder van groepsdeals. Dat bedrijf haalde in januari 3,3 miljard dollar op, naar eigen zeggen de grootste financieringsronde voor een Chinese privaatgefinancierde start-up ooit.

De derde Chinese naam in de lijst is Didi Kuadi, rivaal van nummer 1 Uber. Die twee voeren een heftige strijd om de Chinese consument: Didi Kuadi probeert zijn voorsprong te behouden in eigen land, maar Uber heeft onlangs nog 1 miljard geïnvesteerd om een plek op de markt te veroveren.

Unicorns verliezen toppositie
Het kan snel gaan met start-ups: bekende topnamen als Evernote, Pinterest en Dropbox verloren hun toppositie in de waarderinglijst. Na een veelbelovende start, valt het soms na een paar jaar toch tegen.

Hippe start-ups groeien niet eeuwig door; de verwachting is dat 2016 een spannend jaar wordt voor veel start-ups.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore