Ga naar de inhoud
Geld en Werk

WOZ-waarde 10% lager om aardbevingen Groningen

Schade na een eerdere beving in Groningen (archieffoto). Beeld © ANP

De WOZ-waarde van woningen in het aardbevingsgebied moet met 10 procent worden verlaagd. Dat heeft de rechtbank besloten in drie zaken die waren aangespannen door woningeigenaren uit de gemeente Eemsmond.

Ook kende de rechtbank een vaste waardeaftrek van 2500 euro per woning toe vanwege alle rompslomp voor de eigenaren.

Volgens de rechtbank is een verlaging van de WOZ-waarde met 10 procent realistisch. Dat percentage is gebaseerd op het slechtere imago van de regio door de aardbevingen. De rechter woog ook mee dat er onzekerheid is over de vergoeding van kosten voor het aardbevingsbestendig maken van de woningen.

De rechtbank wijst er op dat in het gaswinningsgebied op 1 januari 2012 het risico bestond op aardbevingen met een maximale kracht van 5,0. Daarmee moet rekening worden gehouden bij het vaststellen van de waarde van onroerende zaken, zoals huizen. Daarnaast moeten gemeenten rekening houden met de verschillende soorten schade die zulke aardbevingen kunnen veroorzaken.

Bij het vaststellen van de waarde hoeven gemeenten geen rekening te houden met kosten voor herstel van directe, zichtbare schade. Omdat deze schade voor rekening van de NAM komt, lijden woningeigenaren hiervan geen schade, zo oordeelt de rechter.