Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Huizenprijzen stijgen weer net zo hard als voor de crisis

Huizenbezitter? Dan is je bezit het afgelopen jaar 4,6 procent meer waard geworden. Huizenprijzen stegen niet meer zo hard sinds 2007, vlak voordat de financiële crisis uitbrak.

In juni lag het het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen even hoog als in januari 2005, blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van CBS en het Kadaster. In vergelijking met een jaar geleden tijd steeg de prijs van bestaande koopwoningen met 4,6 procent. 

Dat is prettig nieuws voor huizenbezitters, want na een aantal zure jaren lijkt de woningmarkt echt weer op te bloeien. De prijzen stegen al sinds juni 2013, maar deden dat destijds maar mondjesmaat. Sindsdien zet de trend echt door. Kocht je een huis op het laagste prijsniveau in juni 2013, dan zijn de stenen daarom inmiddels 9,8 procent meer waard geworden.

Huizenmarkt gaat weer goed

Eerder werd al bekend dat huizen ook minder lang te koop staan en dat de huizenverkoop de afgelopen maanden écht weer aantrok. In juni werd ook het oude verkooprecord uit de eerste helft van 2006 verbroken.

Dat betekent dat makelaars ook weer voor het eerst licht zien aan het eind van de tunnel. RTL Z rekende uit dat ze van het equivalent van de extra omzet die ze draaiden, bijna een miljoen flessen champagne kunnen kopen.

Niet iedereen heeft geluk

De aantrekkende markt betekent niet voor iedereen goed nieuws: Door de drukte wordt het voor kopers steeds lastiger om hun droomstulpje te veroveren. Wie nog helemaal geen eigen vermogen heeft opgebouwd, zit daarom ook in de penarie: single starters hebben grote moeite om een koophuis te bemachtigen.

Sommige regio's, waaronder Groningen en Limburg, blijven achter. Mocht je daarentegen al wél in een 'duur' gebied wonen, dan biedt dat natuurlijk wel kansen om groter te gaan wonen tegen dezelfde prijs.

Meer op rtlz.nl: