Geld en Werk

Vluchtelingenrestaurant in Utrecht wil integratie handje helpen

16 maart 2016 15:22 Aangepast: 01 augustus 2017 02:30

Half juni opent restaurant Syr de deuren in de Utrechtse binnenstad. Syr wordt niet zomaar een nieuwe eettent, het personeel bestaat namelijk voor de helft uit vluchtelingen.

Initiatiefnemer Gijs Werschkull heeft al twee biologische restaurants in Utrecht, en wilde graag iets doen om de kansen van de vele vluchtelingen die nu naar Nederland komen te verbeteren. De stap om dat door middel van een restaurant te doen, was dan ook de meest logische.

Integratie begint bij werk
"Het doel is om mensen aan het werk te krijgen", vertelt Werschkull. "Voor de overheid lijkt het zo te zijn dat werk het einde van het integratietraject is. Ik zie dat eigenlijk omgekeerd, het is het begin van het integratietraject."

"Op het werk leer je de taal, leer je de cultuur, praktische vaardigheden. Vandaar dat we mensen snel kansen wilden bieden. De restaurantbusiness is toevallig waar ik verstand van heb, dus vandaar dat we een restaurant zijn begonnen."

Non-profit, for profit
Syr wordt een zogenaamde 'non-profit, for profit'. Dat wil zeggen dat het restaurant wel gewoon winst wil maken, zoals iedere andere onderneming, maar dat geld verdwijnt niet in de zakken van de eigenaren.

Werschkull legt uit dat de winst gebruikt gaat worden om studieplaatsen en opleidingstrajecten voor vluchtelingen de bekostigen. Dat doen ze in samenwerking met de stichting voor vluchtelingstudenten UAF, die het geld verdeelt onder vluchtelingen die aan de universiteit of hogeschool willen studeren.

Professioneel
Het personeel van Syr, moet voor de helft uit vluchtelingen gaan bestaan. De andere helft zal bestaan uit Nederlandse horecaprofessionals. Dat heeft twee redenen volgens Werschkull. "Omdat dit verbinding creëert tussen de vluchtelingen en de Nederlandse maatschappij. Bovendien stelt het vluchtelingen in staat de Nederlandse manier van werken te leren kennen. Dit stelt hen in staat snel een volgende stap op de arbeidsmarkt te zetten."

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de vluchtelingen na een half jaar tot een jaar weer door gaan naar een andere baan. Als vluchtelingen het traject bij Syr hebben doorlopen, zouden ze wat Werschkull betreft ook in een van zijn andere restaurants kunnen gaan werken, als daar plek is.

Taak van ons allemaal
Hoewel de overheid volgens Werschkull een taak heeft bij de integratie van vluchtelingen vindt hij dat het 'eigenlijk een taak van heel Nederland is om ervoor te zorgen dat mensen opgenomen worden in de maatschappij'.

"Wij zijn dit project ook begonnen om te laten zien dat je ook zonder de overheid, zonder subsidie, iets kan opzetten waarmee je goed doet. Ik vind dat het bedrijfsleven hier wel een taak in heeft."

"Het is in ieders belang dat mensen die hier nieuw komen integreren. Los van het feit of je het leuk vindt dat ze hier zijn, we moeten er iets mee. Laten we zo snel mogelijk integreren in deze maatschappij. Dat is voor hen beter maar ook voor Nederland."

Vriendengroep van jonge mensen
Werschkull is de nieuwe onderneming trouwens niet in zijn eentje gestart. Hij doet het samen met een flinke groep 'young professionals' waarvan velen vrienden van elkaar zijn.

Allemaal brengen zij, vrijwillig, hun eigen expertise in. Dat varieert van bankiers tot horecamensen. En van mensen die 'Religion studies' hebben gestudeerd tot juristen.

Mag het?
Die laatste kwamen nog goed van pas, want vluchtelingen mogen in Nederland niet zomaar aan het werk. Alleen mensen met een verblijfsvergunning, zogenaamde statushouders, mogen betaald werk doen.

Het eerste plan was om mensen in AZC's tijdsbesteding te geven in de vorm van werk, 'maar dat mag niet, ze mogen helemaal niks'.

"Mensen in een asielzoekerscentrum, daar kunnen we helaas, werktechnisch, niks mee. Heel erg zonde!", zegt Werschkull somber. "In mijn optiek is het gewoon kapitaalvernietiging. Mensen raken daardoor gedemotiveerd, terwijl ze wel heel graag willen."

Centrum van Utrecht
Het restaurant moet binnenkort de deuren openen in het centrum van Utrecht, maar de exacte locatie blijft nog even geheim. Syr komt op de plek van een bestaand restaurant, maar de onderhandelingen daarvoor zijn nog niet officieel afgerond.

Als het restaurant er eenmaal is, moet het in ieder geval drie jaar bestaan om de investeringen terug te verdienen. Maar dat is wat Werschkull betreft geen harde einddatum. "Als de behoefte blijft om op deze manier werkgelegenheid te creëren dan zie ik niet waarom we het niet langer zouden doen."

Een driegangenmenu in Syr gaat 25 euro kosten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore