Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

'Huizenkopers nemen te grote risico's bij afsluiten hypotheek'

03 juni 2016 08:30 Aangepast: 31 juli 2017 07:30
De prijs van een koopwoning gaat harder omhoog dan Europees gemiddeld is

Vereniging Eigen Huis waarschuwt huizenkopers om niet te grote financiële risico's te nemen. De vereniging constateert dat de huizenkopers grotere risico's nemen omdat de rente historisch laag staat en de druk om een huis te kopen toeneemt.

Daardoor nemen kopers soms overhaaste beslissingen. Dat er minder aandacht is voor de risico's die aan een hypotheek verbonden zijn dan vier jaar geleden, blijkt uit onderzoek van de VEH.

Werkloosheid en studieschuld

Toch zijn die risico's er nog steeds. Zoals werkloosheid of een studieschuld. "Het verzwijgen van een studieschuld kan later tot betalingsproblemen leiden. Risico's als werkloosheid en overlijden kunnen grotendeels worden afgedekt met een verzekering. Hypotheekadviseurs moeten hun klanten hierover goed adviseren, en dat blijven doen zolang de hypotheek loopt", zegt directeur Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis.

Ruim een kwart van de huizenkopers houdt bij het afsluiten van een hypotheek geen rekening te houden met de gevolgen van een eventuele werkloosheid. De helft van de ondervraagden zegt bij de berekening van de maandelijkse lasten geen rekening te houden met de toekomstige aflossing van een studieschuld.

Eigen geld mee

Van de mensen die in de afgelopen twee jaar een huis hebben gekocht heeft 73 procent eigen geld gebruikt. Gemiddeld gaat het dan om 35.000 euro.

Van de mensen die nu een huis gaan kopen zegt 83 procent daarvoor te sparen. Dat is ook noodzakelijk omdat maximaal 102 procent van de waarde van de woning mag worden geleend. Eerder was dat meer.

In 2018 wordt dat nog verlaagd naar maximaal 100 procent van de woningwaarde. De kosten van overdrachtsbelasting, verhuis- en woninginrichting kunnen dan niet meer worden bijgeleend. Dat moet dan volledig uit eigen middelen worden betaald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore