Geld en Werk

Geen hypotheek omdat je zzp'er bent? Probeer het maar weer eens

20 juni 2016 14:25 Aangepast: 31 juli 2017 04:00
Of je genoeg krijgt voor dit optrekje van dik 11,7 miljoen bij het Vondelpark in Amsterdam is natuurlijk nog maar zeer de vraag. Beeld © Funda

Een jaar geleden was het nog haast onmogelijk, maar zzp'ers kunnen tegenwoordig een stuk makkelijker een hypotheek krijgen. Banken lijken wat flexibeler geworden.

Dat althans, is de analyse van Vereniging Eigen Huis (VEH). In Nederland zijn meer dan 1 miljoen zzp'ers en hun hypotheekgesprekken liepen vrijwel altijd op niets uit, tot nu, zegt de vereniging. 

Zzp'ers kregen vaak niet eens een gesprek, of er werden tijdens die gesprekken zoveel drempels opgeworpen dat het eigenlijk uitdraaide op een ontmoedigingsgesprek, zegt Hans André de la Porte, woordvoerder van VEH tegen RTL Z.

"Dan werd iemand weggestuurd en werd gezegd: ga eerst maar eens een aantal jaren doorwerken, zorg dat je voldoende en bestendig inkomen hebt en kom dan maar weer eens praten over een hypotheek", zegt hij.

Z Today mocht even binnenkijken bij een zzp'er die erin in slaagde wel een huis te kopen. 

Stijgende lijn 

Dat zzp'ers vaker een hypotheek krijgen is terug te zien in in de cijfers van hypotheekverstrekkers.

De Hypotheekshop zegt dat het aandeel zzp'ers sinds 2012 schommelt tussen de 5 en 7 procent. Maar vorig jaar was er een flinke stijging in het aantal aanvragen van zzp'ers en zo'n 80 procent wordt gehonoreerd.  

Concurrent De Hypotheker ziet ook een stijging in het aantal aanvragen: vorig jaar zelfs 63 procent meer dan in 2014. Het aantal hypotheken dat werd afgesloten door zzp'ers steeg in 2015 met 50 procent.

ABN Amro heeft 10 procent van het totaal aantal hypotheken verleend aan mensen met een flexibel inkomen. Rabobank ziet 'een stijgende lijn' en bij ING gaat zo'n 15 procent van de hypotheken naar zzp'ers, maar dat is niet anders dan andere jaren. 

Stelselmatig zzp'ers negeren werkt niet 

Toch is het niet voor alle zzp'ers makkelijker geworden om een huis te kopen. Volgens De Hypotheker is het nog steeds erg lastig voor mensen die korter dan drie jaar aan de slag zijn. 

Banken en andere hypotheekverstrekkers lijken nu wat verder in de toekomst te kijken, zegt De la Porte. De hypotheekadviseurs met wie je aan tafel gaat zitten zijn ook wat beter in staat om samen met de zzp'ers te kijken naar wat hun toekomstperspectief is, ziet hij.

Nu de hypotheek- en woningmarkt aantrekt zullen de banken inkomsten mislopen als ze zzp'ers blijven negeren, zegt André de la Porte."Banken realiseren zich, als ze zzp'ers stelselmatig gaan negeren, dat kost ze gewoon klanten en marktaandeel."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van